Mrkvový dort

Mrkvový dort

Buď ho milujete nebo vám nechutná. Těsto tohoto veganského je úžasně šťavnaté a lahodné a nepoznáte, že chybí vejce. Poleva se od originálu chuťově liší, rozplývá se však na jazyku a svou nakyslostí kontrastuje s korpusem stejně, jako poleva původní. Recept je rychlý a nenáročný a vždy udělá radost. Funguje i v bezlepkové verzi, mrkněte do Tipů.

minut
60 minut i s pečením
porcí
16

Pro bezlepkovou verzi dejte 1,5 hrnku mandlové mouky a 1,5 hrnku bezlepkové mouky na pečení

Mrkvový dort


 

Ingredience

 

DORT

lněné semínko drcené 3 lžíce

řepkový olej 1/3 hrnku

javorový sirup 1/3 hrnku

jablka 2

mrkev 5

kokosový cukr 1/2 hrnku

jedlá soda 1,5 lžičky

kypřící prášek 1,5 lžičky

sůl 1/4 lžičky

skořice 1 lžička

rostlinné mléko 3/4 hrnku

mouka 3 hrnky (třeba mix polohrubá, celozrnná špaldová, hladká špaldová)

vlašské ořechy 3/4 hrnku

 

KRÉM

3 lžíce rostlinného másla

3 lžíce domácího moučkového cukru (=nadrcený kokosový nebo třtinový cukr)

tuhá část z plechovky kokosového mléka

šťáva z 1/2 citrónu

Postup

  1. Nadrťte lněné semínko a smíchejte ho s dvojnásobkem vody, nechte zgelovatět.
  2. Nasekejte ořechy nahrubo, nastrouhejte nebo nasekejte v mixéru jablka a mrkve.
  3. Předehřejte troubu na 180°C, vymažte a vysypejte moukou malou dortovou formu.
  4. Ve velké míse smíchejte gel ze lněného semínka, olej, javorový sirup, cukr, kypřící prášek, sodu, skořici a polovinu rostlinného mléka.
  5. Vmíchejte nastrouhanou mrkev a jablko.
  6. Přidejte postupně mouku a je-li třeba, i zbytek mléka. Chcete husté tělo, které ale ještě steče ze stěrky.
  7. Ochutnejte. Chcete-li, přidejte ještě cukr.
  8. Přemístěte stěrkou do formy, uhlaďte a dejte na 45 minut péct. Poté zkontrolujte špejlí a eventuálně ještě dopečte. Nepřesušte.
  9. Nechte úplně vychladnout, do studena.
  10. Mezitím připravte polevu: vyšlehejte mixérem všechny ingredience na krém.
  11. Studený korpus rozřízněte na 1/2. Polovinu krému rozetřete uvnitř mezi patra, přiklopte a potřete zbytkem krému. Chcete-li, ozdobte jedlými květy (fialky, primulky, třešně…).
  12. Dort můžete zmrazit, nesníte-li ho najednou. Ideálně pouze na 4 týdny.
 

Pro bezlepkovou verzi dejte 1,5 hrnku mandlové mouky a 1,5 hrnku bezlepkové mouky na pečení

Dezert | Svačina | Velikonoce | Párty a oslavy | Bez sóji | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz