Naducané knedlíky

Naducané knedlíky

Jsou dny, kdy lehká jídla nechcete. Máte chuť na něco pořádného, českého, klasického. Plněné bramborové knedlíky jsou přesně takové a my je jednou dvakrát za zimu milujeme. Navíc vám dole v tipech poradím, jak s nimi být hotovi raz dva a místo pracného oběda mít rychlý.

minut
50
porcí
6

Zjednodušte si toto jídlo na max. Kvalitní bramborový knedlík kupte (hledejte bez vajíčka, pokud chcete vegan) nebo aspoň knedlíky neplňte, ale udělejte šišky, rozkrájejte je a náplní posypejte. Chuť bude stejná a práce mnohem méně. A ještě jedna možnost tu je: udělejte knedlíky z kvalitní sypké směsi v krabici (jen čtěte pozorně složení).

Naducané knedlíky


 

Ingredience

KNEDLÍKY

brambory 1kg (prý jsou nejlepší typu A, ale funguje to i s ostatními)

dětská krupička 440g (ale funguje i hrubá mouka…)

solamyl 1 lžíce

sůl 2 lžičky

sójová mouka 1 lžíce

 

NÁPLŇ

smažený tempeh 1 balení

olivový olej 2 lžíce

cibule 1 velká

vlašské ořechy hrst

majoránka 1 lžíce

mletý kmín 1 lžička

sůl 1/4 lžičky

lahůdkové droždí 1 lžíce

čerstvě mletý pepř na dochucení

 

ŠALVĚJOVÉ MÁSLO

vegan máslo 6 lžic (nebo olivový olej)

šalvěj 6-8 čerstvých lístků

sůl 1/2 lžičky

česnek 1 malý stroužek

Postup

  1. Uvařte brambory ve slupce a dejte je důkladně vychladnout a oschnout, ideálně přes noc.
  2. Připravte náplň: pokrájejte cibuli, tempeh a ořechy na kostičky. Na rozehřátém olivovém oleji poduste 10 minut cibuli a přidejte vše ostatní. Prohřejte a ochutnejte, dolaďte pepřem. Nechte úplně vychladnout.
  3. Rozpusťte vegan máslo nebo olivový olej v kastrůlku, ponořte do něj šalvějové lístky, lehce osolte a vmíchejte prolisovaný česnek. Prhřejte téměř k varu a nechte marinovat.
  4. Těsně před vařením knedlíků oloupejte a nahrubo nastrouhejte studené brambory. Dejte vařit vodu. Do brambor zapracujte všechny ingredience a vytvořte jakž takž nelepivé těsto. S přidáváním krupičky to moc nepřehánějte. Pokud to vezmete minimalisticky, vytvořte 4 válečky a dejte je ihned vařit. Za občasného obrácení ve vodě vařte 20 minut. Pokud jste maximalista, ulamujte z těsta kousky tak, aby z nich šly tvořit placičky s 10cm průměrem. Na ty dejte 2 lžičky náplně a uplácejte plněný knedlík. Pracujte rychle, těsto vodnatí. Knedlíky vařte po dávkách ve dvou hrncích, stačí jim 13 minut.
  5. Po uvaření propíchněte vidličkou a vypusťte páru. Pokud máte velké šišky, rozkrájejte je na plátky.
  6. Máte-li plátky, posypejte je na talíři náplní. Podávejte přelité šalvějovým máslem, se špenátem, zelím či grilovanou zeleninou případně se zkaramelizovanou cibulkou.
 

Zjednodušte si toto jídlo na max. Kvalitní bramborový knedlík kupte (hledejte bez vajíčka, pokud chcete vegan) nebo aspoň knedlíky neplňte, ale udělejte šišky, rozkrájejte je a náplní posypejte. Chuť bude stejná a práce mnohem méně. A ještě jedna možnost tu je: udělejte knedlíky z kvalitní sypké směsi v krabici (jen čtěte pozorně složení).

Hlavní jídlo | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz