Je rychlý a snadný, ideální pro moderní rodiny, kterým záleží na tom, co jedí, ale které nechtějí trávit pečením chleba hodiny. Potřebujete formu, mísu a stěrku, vaše ruce zůstanou čisté. Aktivní práce na chlebu je max. 10 minut!!! Zbytek času chleba sám kvasí, kyne a peče se. A vy jen nasáváte vůni a těšíte se na první božský krajíc. A zítra znova. Protože se ho nikdy nepřejíte.
Spoustu zásadních informací k pečení tohoto kváskového chleba najdete ve videonávodu v sekci Návody. Určitě se na video před prvním pečením podívejte. Dozvíte se podrobný postup a důležité vychytávky.
Nejrychlejší kváskový chleba
Ingredience
ROZKVAS
kvásek 1 lžíce
žitná chlebová mouka podle potřeby, zhruba hrnek
voda 3 dcl (ideálně filtrovaná)
CHLEBA
voda 2 dcl (ideálně filtrovaná)
pohanková mouka 3-5 lžic
pšeničná chlebová mouka 5 lžic
špaldová chlebová mouka 5 lžic
konopná mouka 1 lžíce
sůl 1 lžička
kmín 1 lžíce
slunečnicová semínka 2-3 lžíce
dýňové semínko 2-3 lžíce
Postup
Spoustu zásadních informací k pečení tohoto kváskového chleba najdete ve videonávodu v sekci Návody. Určitě se na video před prvním pečením podívejte. Dozvíte se podrobný postup a důležité vychytávky.
Dobry den, chleba je uzasny a jiny uz nepecu. Ale nevim, co je spatne, protoze mi testo po 35 minutach moc nenakyne, pod horni okraj ani zdaleka, to az po hodine a dvacet minut a to uz je prekynuty a po upeceni propadne. Mam spatny kvasek? Uz jsem ho i parkrat omlazovala, jestli to neni tim, ale je to stale stejne. Pokud mi neco poradite, tak budu moc rada. Dekuji. S pozdravem Michaela
Míšo, děkuji za komentář! Část lidí mi říká totéž – chleba potřebuje ke kynutí mnohem delší čas. A to i ti, kteří mají kvásek ode mě. Netuším, čím to je, možná teplotou v troubě… Původně jsem dostala od pekařky recept, v němž bylo uvedené kynutí 2 hodiny venku na kuchyni. Kvůli zatíženým ženám a praktičnosti denního pečení jsem vychytala kynutí v troubě. My to máme vždy přesně těch 40 minut, ale jak říkám, spousta z vás má jinou zkušenost. Chlebu to nevadí, pokud to neobtěžuje vás. Prostě počítejte s delším časem. Ideálně, když dojde 1 cm pod okraj formy, resp. se téměř zdvojnásobí. Pokud je větší forma, je třeba víc těsta na začátku, aby toto bylo pro těsto reálné. Jakmile překyne, klesne a propadne se i mně. Může to být samozřejmě i kváskem – čím letitější, tím lepší, omlazování působí naopak. Pokud si můžete někde sehnat opravdu starý kvásek (můj má historii 14 let a jsou i starší mezi ženami), tak vám to třeba bude fungovat lépe. Další možností jsou mouky. Čím více lepku, tím rychleji a mohutněji kyne. Tedy pokud máte převážně žitnou a pohankovou, nebude tolik růst, jako když bude poměr mouky s hodně lepkem alespoň 1/2. Jde o váš záměr (pokud eliminujete lepek, nelze očekávat nadýchaný chleba). Vhodné jsou mouky chlebové, poskytují větší záruku růstu těsta. Každopádně doporučuji vysledovat, jaká kombinace mouka – teplota v troubě – množství těsta – délka kynutí – kvalita kvásku funguje nejlépe pro vás. Snad jsem trochu odpověděla, držím palce, ať to vychytáte!
Chleba je vynikájící,moc děkuju za recept.Mirek
Jsem ráda, že se daří a chutná. Děkuji Míša