Nejrychlejší kváskový chleba

Nejrychlejší kváskový chleba

Je rychlý a snadný, ideální pro moderní rodiny, kterým záleží na tom, co jedí, ale které nechtějí trávit pečením chleba hodiny. Potřebujete formu, mísu a stěrku, vaše ruce zůstanou čisté. Aktivní práce na chlebu je max. 10 minut!!! Zbytek času chleba sám kvasí, kyne a peče se. A vy jen nasáváte vůni a těšíte se na první božský krajíc. A zítra znova. Protože se ho nikdy nepřejíte.

minut
100
porcí
20

Spoustu zásadních informací k pečení tohoto kváskového chleba najdete ve videonávodu v sekci Návody. Určitě se na video před prvním pečením podívejte. Dozvíte se podrobný postup a důležité vychytávky.

Nejrychlejší kváskový chleba


 

Ingredience

ROZKVAS

kvásek 1 lžíce
žitná chlebová mouka podle potřeby, zhruba hrnek
voda 3 dcl (ideálně filtrovaná)

CHLEBA

voda 2 dcl (ideálně filtrovaná)
pohanková mouka 3-5 lžic
pšeničná chlebová mouka 5 lžic
špaldová chlebová mouka 5 lžic
konopná mouka 1 lžíce
sůl 1 lžička
kmín 1 lžíce
slunečnicová semínka 2-3 lžíce
dýňové semínko 2-3 lžíce

 

 

Postup

  1. Z vlažné vody, kvásku a žitné chlebové mouky připravte ROZKVAS. Mouku přidávejte postupně, aby vzniklo hodně husté těsto (ale pořád lepivé, jako třené, ne jako kynuté). Mísu zabalte do igelitové tašky a nechte 12 hodin kvasit.
  2. Semínka zalijte v hrnku vodou a nechte 12 hodin máčet.
  3. Po 12 hodinách odeberte do skleničky kvásek na příště a dejte ho do lednice. Neutahujte víčko.
  4. Do zbytku kvasu v míse nalijte 2 dcl vody, přidejte sůl, kmín, 2/3 semínek a mouky. Propracujte. Pracujte se stěrkou, ne rukama. Potřebujete husté lepivé těsto, které by se lepilo na ruce, ale už vyloženě neteče. Pokud je třeba, přidejte kteroukoli mouku. Chleba bude pokaždé trochu jiný. Hustější těsto nevadí, tím nic nezkazíte.
  5. Přesuňte ho stěrkou do teflonové formy (ideálně Tescoma, funguje bezchybně) a uhlaďte. Bude ho něco těsně přes polovinu formy.
  6. Ozdobte zbylými semínky.
  7. Dejte formu s těstem do vyhřáté trouby (40°). Těsto nechte vylézt těsně pod horní okraj formy. Trvá to asi 35 minut.
  8. Formu vyndejte z trouby a rozehřejte ji na 225-230°C. Nechte v ní rozpálit starý plech i mřížku na pečení.
  9. Uvařte 1-2 dcl vody.
  10. Do rozehřáté trouby položte na mřížku formu a na plech vlijte trochu vroucí vody a rychle zavřete troubu, aby pára nevyprchala. Pečte 35 minut.
  11. Chleba vyklopte a vraťte do trouby dnem vzhůru, aby se vytvořila kůrka (5 minut).
  12. Nechte chladnout na mřížce, aby pára plynule odcházela a chleba větral.
  13. Krájejte nejdříve po 2hodinách.
 

Spoustu zásadních informací k pečení tohoto kváskového chleba najdete ve videonávodu v sekci Návody. Určitě se na video před prvním pečením podívejte. Dozvíte se podrobný postup a důležité vychytávky.

Pečivo | Bez sóji | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Komentáře
Michaela

Dobry den, chleba je uzasny a jiny uz nepecu. Ale nevim, co je spatne, protoze mi testo po 35 minutach moc nenakyne, pod horni okraj ani zdaleka, to az po hodine a dvacet minut a to uz je prekynuty a po upeceni propadne. Mam spatny kvasek? Uz jsem ho i parkrat omlazovala, jestli to neni tim, ale je to stale stejne. Pokud mi neco poradite, tak budu moc rada. Dekuji. S pozdravem Michaela

Michaela Levíčková

Míšo, děkuji za komentář! Část lidí mi říká totéž – chleba potřebuje ke kynutí mnohem delší čas. A to i ti, kteří mají kvásek ode mě. Netuším, čím to je, možná teplotou v troubě… Původně jsem dostala od pekařky recept, v němž bylo uvedené kynutí 2 hodiny venku na kuchyni. Kvůli zatíženým ženám a praktičnosti denního pečení jsem vychytala kynutí v troubě. My to máme vždy přesně těch 40 minut, ale jak říkám, spousta z vás má jinou zkušenost. Chlebu to nevadí, pokud to neobtěžuje vás. Prostě počítejte s delším časem. Ideálně, když dojde 1 cm pod okraj formy, resp. se téměř zdvojnásobí. Pokud je větší forma, je třeba víc těsta na začátku, aby toto bylo pro těsto reálné. Jakmile překyne, klesne a propadne se i mně. Může to být samozřejmě i kváskem – čím letitější, tím lepší, omlazování působí naopak. Pokud si můžete někde sehnat opravdu starý kvásek (můj má historii 14 let a jsou i starší mezi ženami), tak vám to třeba bude fungovat lépe. Další možností jsou mouky. Čím více lepku, tím rychleji a mohutněji kyne. Tedy pokud máte převážně žitnou a pohankovou, nebude tolik růst, jako když bude poměr mouky s hodně lepkem alespoň 1/2. Jde o váš záměr (pokud eliminujete lepek, nelze očekávat nadýchaný chleba). Vhodné jsou mouky chlebové, poskytují větší záruku růstu těsta. Každopádně doporučuji vysledovat, jaká kombinace mouka – teplota v troubě – množství těsta – délka kynutí – kvalita kvásku funguje nejlépe pro vás. Snad jsem trochu odpověděla, držím palce, ať to vychytáte!

Mirek

Chleba je vynikájící,moc děkuju za recept.Mirek

Michaela Levíčková

Jsem ráda, že se daří a chutná. Děkuji Míša

Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz