Novoroční Bábovka

Novoroční Bábovka

Bábovka prý symbolizuje betlémskou hvězdu s otvorem uprostřed a Pannu Marii. Lze skrze ni nahlížet do budoucnosti. Odtud ženský název baba, babůvka, bábovka. Dříve se jí říkalo novoročka a pekla se o zimním Slunovratu. V této bábovce jsou pekanové ořechy a tabulka černé čokolády a je dokonale vláčná díky jogurtu. Samozřejmě ji můžete upéct kdykoli během roku. Ale proč si nezavěštit na zimní slunovrat?

minut
60
porcí
16

Místo jogurtu zkuste zakysanou smetanu, strouhané jablko nebo mrkev.

Novoroční Bábovka


 

Ingredience

pohanková mouka 100g (pokud ji neradi, nahraďte špaldovou, mandlovou či ovesnou)

špaldová mouka 180g (nebo pšeničná)

třtinový cukr 4 lžíce

strouhaný kokos 3 lžíce

mleté pekanové ořechy 100g

vanilkový cukr sáček

prdopeč 2 lžičky

jedlá soda 1 lžička

kukuřičný škrob 1 lžíce

sůl špetka

tabulka vysokoprocentní čokolády 100g

rostlinný jogurt 300g

jablečný ocet 1 lžička

rostlinný olej 70g

rostlinné mléko dle potřeby

mouka a olej na přípravu formy

 

 

Postup

  1. Rozehřejte troubu na 180°C a vymažte a vysypejte formu.
  2. Nasekejte čokoládu. Já ji poslední dobou sekám v sekáčku rovnou s ořechy najemno.
  3. Smíchejte suché ingredience  (včetně čokolády, pokud ji máte najemno).
  4. Přidejte tekuté a důkladně promíchejte.
  5. Vmíchejte čokoládu, pokud necháváte větší kousky.
  6. Vlijte do formy a pečte cca 50 minut.
  7. Otestujte špejlí a případně dopečte.
 

Místo jogurtu zkuste zakysanou smetanu, strouhané jablko nebo mrkev.

Svačina | Dezert | Snídaně | Vánoce
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz