Bábovka prý symbolizuje betlémskou hvězdu s otvorem uprostřed a Pannu Marii. Lze skrze ni nahlížet do budoucnosti. Odtud ženský název baba, babůvka, bábovka. Dříve se jí říkalo novoročka a pekla se o zimním Slunovratu. V této bábovce jsou pekanové ořechy a tabulka černé čokolády a je dokonale vláčná díky jogurtu. Samozřejmě ji můžete upéct kdykoli během roku. Ale proč si nezavěštit na zimní slunovrat?
Místo jogurtu zkuste zakysanou smetanu, strouhané jablko nebo mrkev.
Novoroční Bábovka
Ingredience
pohanková mouka 100g (pokud ji neradi, nahraďte špaldovou, mandlovou či ovesnou)
špaldová mouka 180g (nebo pšeničná)
třtinový cukr 4 lžíce
strouhaný kokos 3 lžíce
mleté pekanové ořechy 100g
vanilkový cukr sáček
prdopeč 2 lžičky
jedlá soda 1 lžička
kukuřičný škrob 1 lžíce
sůl špetka
tabulka vysokoprocentní čokolády 100g
rostlinný jogurt 300g
jablečný ocet 1 lžička
rostlinný olej 70g
rostlinné mléko dle potřeby
mouka a olej na přípravu formy
Postup
Místo jogurtu zkuste zakysanou smetanu, strouhané jablko nebo mrkev.