Opilé švestky

Opilé švestky

Švestky namočené v rumu, čokoláda a ořechy. Absolutní hit a zaručeně zmizí z krabice s cukrovím mezi prvními. Původní recept říkal: “Namočte švestky ve vodě… a k těstu přidejte lžíci rumu.” Já se bála, že švestky budou vodnaté, tak jsem je rovnou namáčela v rumu s tím, že přebytek sliju a využiju později jinde. Jenže švestky ho vypily komplet. A tak se tahle dobrota dočkala své dokonalosti.

minut
45
porcí
20

Klidně vyměňte vlašáky za mandle či jiné oblíbené ořechy.

Opilé švestky


 

Ingredience

sušené bio švestky 200g (já miluju ty z DM)

rum Božkov 1 dcl

vlašské ořechy 2 hrsti

sůl špetka

nepražené raw kakao 2 lžíce

kokosový cukr 1 lžička (nebo vynechte)

kokosový olej 1 lžíce

vysokoprocentní čokoláda na polevu 1/3 tabulky či více

Postup

  1. Švestky nakrájejte na malé kousky a zalijte rumem. Já je ještě vždy zatížím druhou miskou naplněnou vodou, aby byly ponořené. Nechte je alespoň hodinu napít, klidně déle.
  2. Ořechy nasekejte nadrobno a smíchejte se solí, kakaem a cukrem.
  3. Přidejte opilé švestky (okapané, pokud nevypily rum všechen) a kokosový olej (rozpuštěný) a mixérem vytvořte těstíčko. Nemusí být hladké, já záměrně nechávám kousky ořechů i švestek.
  4. Ukoulejte koule (bude jich podle velikosti tak 20, ale záleží na vás, jak velké chcete) a dejte je na mráz.
  5. Mezitím rozpusťte ve vodní lázni čokoládu.
  6. Ledové koule ozdobně zakápněte čokoládou. Pokud vám zbyde, otočte je po ztuhnutí vzhůru nohama a udělejte jim čoko čepičku i z druhé strany.
  7. Uchovávejte v chladu.
 

Klidně vyměňte vlašáky za mandle či jiné oblíbené ořechy.

Dezert | Vánoce
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz