Ořechová paštika

Ořechová paštika

90% masožroutů potvrzuje, že tato paštika chutná i vypadá jako játrová paštika. Nás vegany to nejdříve může i odrazovat. Ale jakmile ji namažete na chleba a zakousnete se, bude to láska na celý život. A navíc, pomazánek není nikdy dost. Natož těch tak zdravých, jako je tato.

minut
15
porcí
1-3

Pokud ji chcete darovat, vmíchejte do ní úplně nakonci kousky ořechů nebo sušené brusinky. Ve skleničce ji pak můžete zalít tenkou vrstvou rozpuštěného vegan másla a “zatavit” kuličky pepře a bobkový list. Nebo zkuste dát víc agaru, aby vznikla opravdu tuhá paštika, vyklopit ji ze skleničky, nakrájet na plátky a servírovat s brusinkovou omáčkou. Budete za hvězdu.

Ořechová paštika


 

Ingredience

vlašské ořechy 3/4 hrnku (asi 200 ml)

rostlinné neslazené mléko bez příchuti 4-6 lžic (sójové, ovesné)

miso 1,5 lžičky

kurkuma 1/4 lžičky

česnekový prášek 1/2 lžičky

cibulový prášek 1/2 lžičky

uzená paprika 1/4 lžičky

sůl 1/4 lžičky

jablečný ocet nebo citrónová šťáva 1 lžíce

majoránka 1 lžička

kukuřičný škrob 1,5 lžičky

lahůdkové droždí 3 lžíce

agar prášek 1,5 lžičky

voda 50 ml

Postup

  1. Den předem namočte ořechy – naplňte jimi hrnek do 3/4 a zbytek dopusťte vodu. Dejte je alespoň na 12h do lednice. Druhý den slijte, propláchněte a nechte okapat.
  2. Dejte ořechy do mixéru, přidejte  ovesné nebo sójového mléko, miso, koření, droždí, škrob, ocet a sůl.
  3. Rozmixujte dohladka.
  4. Ochutnejte a případně chuť upravte solí, octem, misem či kořením. Měla by být výraznější, protože směs budete ještě trošku ředit.
  5. V kastrůlku smíchejte agarový prášek s 50ml vody.
  6. Přimíchejte pastu z ořechů a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 1-2 minut.
  7. Přelijte do nízké skleničky a alespoň 2 hodiny chlaďte v lednici.
 

Pokud ji chcete darovat, vmíchejte do ní úplně nakonci kousky ořechů nebo sušené brusinky. Ve skleničce ji pak můžete zalít tenkou vrstvou rozpuštěného vegan másla a “zatavit” kuličky pepře a bobkový list. Nebo zkuste dát víc agaru, aby vznikla opravdu tuhá paštika, vyklopit ji ze skleničky, nakrájet na plátky a servírovat s brusinkovou omáčkou. Budete za hvězdu.

Pomazánka | Svačina | Vánoce | Párty a oslavy | Grilování | Bez lepku | Bez rafinovaného cukru
Komentáře
Marie

Krásná den, chystám se na tento váš recept…ořechová paštika….a musím objednat miso….jaké se hodí? Kojibakers mají v nabídce spustu druhá a já teda nevím po kterém sáhnout 🙂 děkuji za radu

Michaela Levíčková

Dobrý den, v této paštice to je jedno. Vzhledem k tomu, že do jiných jídel víc využijete některé světlé, doporučuji mé oblíbené cizrnové nebo ječné. Ať se podaří!

Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz