Ořechové věnečky

Ořechové věnečky

Provoní vám celý byt a již během pečení přilákají osazenstvo vašeho domu do kuchyně. Jsou dokonalé…první den. Takže je nešetřete a snězte je klidně ještě teplé.

minut
120
porcí
8

Střídejte druhy ořechů podle svých chuťových preferencí. Pokud se vám nechce motat jednotlivé věnečky, zjednodušte si to a smotejte jeden velký věnec – pečte ho déle.

Ořechové věnečky


 

Ingredience

TĚSTO
droždí 30g
sůl 1 lžička
rostlinné mléko 250 ml
olej 80 ml
mouka 500g (mix hladká, špaldová, ječná…)
cukr 70g
NÁPLŇ
jablka 2 střední
pekanové ořechy (nebo vlašské…) 160 g jemně sekaných/mletých
skořice 6 lžiček
olej 4 lžíce
cukr 6 lžíc
rostlinné mléko 6 lžic
rozinky 200g (nebo vynechte)
javorový sirup na potření

Postup

  1. Z trošky mléka, cukru a mouky a droždí smíchejte kvásek a nechte ho 15 minut vzejít.
  2. Do mísy prosijte mouku s cukrem.
  3. Do jiné mísy nalijte rostlinné mléko, kvásek a olej a pak postupně vmíchávejte mouku, dokud nezískáte hladké nelepivé těsto. Je-li třeba, přidejte mouku.
  4. Těsto pár minut masírujte na válu a pak dejte na hodinku kynout do tepla pod fólii.
  5. Nasekejte pekanové ořechy, nastrouhejte jablka, lehce je vymačkejte a smíchejte se zbytkem ingrediencí na náplň.
  6. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 8 dílů. Z každého vyválejte dlouhý obdélník, potřete osminou náplně, srolujte. Podélně rozřízněte (ukážou se ořechy), znovu vzniklé dvě části smotejte a zamotejte věneček.
  7. Nechte 20 minut dokynout.
  8. Rozehřejte troubu na 170°C.
  9. Věnečky potřete javorovým sirupem a pečte 25minut.
 

Střídejte druhy ořechů podle svých chuťových preferencí. Pokud se vám nechce motat jednotlivé věnečky, zjednodušte si to a smotejte jeden velký věnec – pečte ho déle.

Snídaně | Dezert | Bez sóji
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz