Pečená zelenina s přelivem

Pečená zelenina s přelivem

Pečená zelenina je to nejlepší, co si na podzim a v zimě můžete dát. Radí nám to například ajurvéda. Kouzelnou ingrediencí je v tomto receptu přeliv. Ten toto jídlo povznáší z řad obyčejných do výjimečných. A pokud si k němu dáte ještě hummus nebo jemný dip z cizrny (sekce Pomazánky), vytvoříte kompletní výživný pokrm vhodný i po sportovní zátěži.

minut
60
porcí
4

Bílkoviny navyšte tempehem, avokádem, cizrnou, cizrnovým dipem apod.

Pečená zelenina s přelivem


 

Ingredience

dýně, celer, červená cibule, mrkev, brambory, růžičková kapusta, cuketa, pastiňák 1,2-1,5kg očištěné zeleniny dle svých chutí
olivový olej 2-3 lžíce
rozmarýn několik snítek nebo lžíce sušeného
pražená semínka podle chuti (dýně, slunečnice…)
baby špenát 2 hrsti
čerstvé sekané bylinky dobromysl, jarní cibulka, kopr…

ZÁLIVKA
dijonská hořčice 1 lžíce
balsamico ocet 5 lžic
dýňový olej 1 lžíce
olivový olej 200 ml
sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Rozehřejte troubu na 200°C.
  2. Zeleninu rozkrájejte – čím víc spěcháte, tím menší kousky krájejte (ale větší vypadají lépe…).
  3. Dejte do zapékací mísy/ na plech a zakápněte olivovým olejem.
  4. Pečte asi 40-50 minut, do změknutí i největších kousků.
  5. Mezitím si připravte zálivku: všechny ingredience protřepejte ve skleničce.
  6. Upečenou zeleninu prolijte zálivkou, vmíchejte špenát, bylinky a posypejte semínky.
 

Bílkoviny navyšte tempehem, avokádem, cizrnou, cizrnovým dipem apod.

Hlavní jídlo | Svačina | Bez lepku | Bez sóji | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz