Proteinová placka

Proteinová placka

“Mami, hlavně tomu neříkej pizza, protože by všechny děti byly zklamaný!” Tak ne, bude to placka. Ale stejně si hraje na pizzu. Akorát je doslova nabušená bílkovinami a jinými živinami, takže je to boží jídlo ve všech směrech. U nás další favorit. A výhoda je, že ji uděláte ze všemožných přebytků obilovin a luštěnin a nahoru na ni taky můžete dát cokoli, co máte rádi. (Inspirováno knihou Vegan v kondici, B.Brazier)

minut
60
porcí
4

Se složením placky si hrajte podle chuti i aktuálních zásob/zbytků. Kvůli výživovým hodnotám vždy obsáhněte aspoň 1 druh luštěnin a 1 “travinu” (rýže, amarant, quinoa..) Vždycky se povede – možná se bude někdy trochu drobit, ale to nevadí 🙂

Proteinová placka


 

Ingredience

KORPUS

vařená červená rýže 1 hrnek
(mrkněte do Tipů dole)

vařené fazole bílé či červené 1 hrnek

česnek 3 stroužky

semínka 3 lžíce (slunečnice, konopná, mletý len…)

olivový olej 1 lžíce (nebo konopný)

chilli pasta 1 lžička

čerstvě mletý pepř 1/2 lžičky

sůl 1/2 lžičky

kukuřičná strouhanka pro případné zahuštění

koření dle preferencí (italské, indické, mexické…)

 

OMÁČKA

sušená rajčata v oleji 1 sklenička (bez oleje)

česnek 1 stroužek

rajčata čerstvá sekaná 4 nebo 1/2 plechovky rajčat

nastrouhaná okurka 1/2

olej konopný 3 lžíce (nebo olivový, řepný…)

balsamico ocet 1 lžíce

oregáno 1 lžíce

rozmarýn 1 lžička

tymián 1/4 lžičky

sůl podle chuti

voda podle potřeby

 

OBLOHA

červená cibule kolečka

cuketa kolečka

červená paprika kolečka

brokolice (blanšírovaná)

kukuřice (mražená)

aj. zelenina dle preferencí

 

 

 

Postup

  1. Klidně den předem uvařte hrnek rýže/quinoi a hrnek luštěnin, nebo použijte zbytky z jiného vaření. Může to být i jiná kombinace: quinoa, amarant, pohanka, cizrna, hrách, strouhaný tempeh či tofu… eventuálně i vařené brambory.
  2. V čase vaření rozmixujte rýži a luštěniny společně s kořením a semínky. Směs bude lepit. Pokud ji mermomocí chcete zahustit, pak doporučuji kukuřičnou strouhanku nebo strouhanku z domácího kváskového chleba. Ochutnejte a dosolte a dokořeňte.
  3. Předehřejte troubu jen na 150°C.
  4. Vymažte plech vydatně olejem, případně vysypejte moukou. Nepoužívejte pečicí papír ani alobal, špatně se pak sundávají jednotlivé porce.
  5. Promíchejte a vytvořte roztíratelné těsto. Stěrkou nebo omaštěnýma rukama ho rozetřete na placku po plechu.
  6. Dejte na 45 minut péct do trouby, aby se povrch zpevnil a zkřupatěl.
  7. Mezitím smíchejte a rozmixujte ingredience na omáčku a rozkrájejte zeleninu na oblohu placky.
  8. Kolečka/proužky zeleniny promíchejte v míse s olivovým olejem a prosypejte kořením (třeba směs na pizzu, na gril, italské bylinky apod. plus trochu soli)
  9. Upečenou placku vyndejte z trouby a vydatně potřete omáčkou. Navrch naskládejte kolečka cibule, papriku, brokolici, kukuřici, cuketu a cokoli dalšího, co máte rádi.
  10. Dejte pod gril a pár minut grilujte dozlatova.
  11. Volitelně posypejte vegan sýrem, tofu ricottou či vegan parmezánem (mix mletého sezamu, soli a lahůdkového droždí).
 

Se složením placky si hrajte podle chuti i aktuálních zásob/zbytků. Kvůli výživovým hodnotám vždy obsáhněte aspoň 1 druh luštěnin a 1 “travinu” (rýže, amarant, quinoa..) Vždycky se povede – možná se bude někdy trochu drobit, ale to nevadí 🙂

Svačina | Hlavní jídlo | Bez lepku | Bez sóji | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz