Polévka z pečených rajčat a paprik

Polévka z pečených rajčat a paprik

Málokterá polévka je takto lahodná a má tak plnou, kouřovou chuť, v níž je zároveň spousta jemnosti. Dělám ji jen v srpnu, když mám velká zralá rajčata ze zahrady, protože z kupovaných to nemá cenu a už vůbec ne v zimě. Výživovou hodnotu doplňte čočkou, viz Tipy.

minut
30
porcí
4

Podávejte s naklíčenou a uvařenou černou čočkou pro dodání bílkovin a s rýží nebo s polévkovými drobnými těstovinami.

Polévka z pečených rajčat a paprik


 

Ingredience

velká zralá voňavá rajčata 10ks

velké zralé červené papriky 4 ks

olivový olej

snítky oregána 10-15

sůl 1 lžička

bobkový list 4-5

nové koření 6 kuliček

celý pepř 6 kuliček

balsamico ocet 1 lžíce

čerstvě mletý pepř 1 lžička

zakysaná smetana vegan 2-3 lžičky (není nutné)

Postup

  1. Rozehřejte troubu na 200°C.
  2. Rozkrájete na 1/4 rajčata, rozprostřete je v jednom plechu, prokapejte olivovým olejem, posolte 1/2 lžičky soli a poklaďte větvičkami oregána.
  3. Rozkrájejte papriky na větší kusy, rozprostřede v druhém plechu, zakápněte olivovým olejem, posolte 1/2 lžičky soli, poházejte novým kořením, bobkovým listem a kuličkami pepře.
  4. Dejte péct doměkka, asi 20 minut (režim celé trouby s větrákem).
  5. Nechte trochu zchladnout.
  6. Vysbírejte koření a vyhoďte ho. Všechny papriky i rajčata včetně veškeré vody z plechu přemístěte do mixéru a rozmixujte na hladký hustý krém.
  7. Přesuňte do hrnce. Je-li třeba zředit hustotu, přilijte kapku vroucí vody. Ochutnejte.
  8. Dle chuti přidejte čerstvě mletý pepř, sůl, balsamico ocet, zakysanou smetanu a čerstvé sekané oregáno.
 

Podávejte s naklíčenou a uvařenou černou čočkou pro dodání bílkovin a s rýží nebo s polévkovými drobnými těstovinami.

Polévka | Bez lepku | Bez sóji | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz