Posh plněná dýně

Posh plněná dýně

Vyjímá se na stole, okouzlí každou návštěvu a je tím pravým jídlem pro estéty. Zapéct do ní můžete cokoli, co máte rádi a vždy to bude mít styl. V mojí variantě je quinoa, která dodá kompletní bílkoviny, ořechy, jež uspokojí touhu křupat a sušená rajčata pro trochu pikantnosti.

minut
90
porcí
4

Pro větší sytost vmíchejte do zeleniny cizrnu nebo fazole.

Posh plněná dýně


 

Ingredience

špagetová dýně

quinoa 2 hrsti

cibule

česnek

pórek zelená 1/2

paprika 

jarní cibulky 2

sušená rajčata v oleji 1 sklenička

vlašské ořechy hrst

kukuřice hrst

baby špenát 2-3 hrsti

sůl

pepř

italské bylinky

tempeh (smažený či uzený) nebo marinované tofu či vegan sýr

 

Postup

  1. Rozehřejte troubu na 200°C.
  2. Omyjte dýni a rozřízněte ji podélně napůl. Vydlabejte semínka. Potřete ji olivovým olejem a dejte na 30 minut péct do trouby.
  3. Zkuste, zda je dužnina měkká, ale ne patlavá. Případně dopečte. Dejte vychladnout.
  4. Na olivovém oleji poduste pokrájenou cibuli a česnek, přidejte nadrobno nakrájený pórek a papriku. Krátce poduste.
  5. Mezitím vroucí vodou propláchněte quinou, slijte a v nové vodě se solí či bujónem uvařte doměkka. Sceďte.
  6. Na pánev k zelenině přidejte nakrájenou jarní cibulku a okořeňte. Nebojte se výraznější chuti.
  7. Studenou dýni vydlabejte vidličkou tak, aby vám vznikala vlákýnka / špagety. Vlákna z jedné dýně vhoďte ke směsi na pánev a důkladně promíchejte. Vlákna z druhé si schovejte na jiné vaření.
  8. Do směsi vmíchejte quinou. Ochutnejte. Zřejmě to bude chtít víc soli, pepře a koření.
  9. Rozkrájejte tempeh a vmíchejte ho do zeleniny.
  10. Volitelně přidejte nahrubo sekané ořechy, hrst rajčat nakrájených nahrubo,  baby špenát a pár lžic mražené či sterilované kukuřice.
  11. Naplnte obě poloviny dýně a na pár minut dejte zapéct do trouby.
  12. Servírujte v dýni. Můžete přelít omáčkou z kešu ořechů.
 

Pro větší sytost vmíchejte do zeleniny cizrnu nebo fazole.

Hlavní jídlo | Párty a oslavy | Bez lepku | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz