Risotto cremoso verde

Risotto cremoso verde

Další jídlo, co mi vždy, když je přede mnou na talíři, přijde jako moje úplně nejoblíbenější. Jenže pak ho hned druhý den vystřídá jiné 🙂 Tohle krémové rizoto se zelenou zeleninou má úžasný italský šmrnc, a když to nikomu neřeknete, rozhodně nepozná, že je vegan. Chutná totiž božsky sýrově!

minut
40
porcí
4

Recept bude skvěle fungovat s jakoukoli zeleninou. Rajčata, řepa, cukety, chřest, kukuřice… A jako třešnička na dortu jsou božská sušená rajčata.

Risotto cremoso verde


 

Ingredience

makadamové ořechy nebo buráky 60g

červená cibule

česnek 2 stroužky

čerstvé bylinky 3 lžíce

zelené fazolky 100g

brokolice 100g

hrášek 100g (mražený)

citrónová šťáva z 1/2 citrónu

olivový olej 2 lžíce

lahůdkové droždí 3 lžíce

bílé víno 1 dcl

bujón 900 ml

rýže na rizoto (Arborio) 225 g

vegan máslo 2 lžíce

citrónová kůra z 1/2 citrónu nebo 1/2 lžičky sušené

sůl

čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

  1. Na pánvi nebo v troubě orestujte nasekané ořechy nebo buráky.
  2. Brokolici rozeberte na malé růžičky, fazolky rozkrájejte na třetiny.
  3. Operte rýži a nechte okapat. (Italové vynechávají, ale mně nedělá dobře představa prachu a špíny na rýži ze skladů…)
  4. Rozpusťte bujónový prášek / kostku ve vroucí vodě a udržujte bujón vroucí.
  5. Rozkrájejte cibuli a poduste ji pomalu na olivovém oleji. Po 10 minutách přidejte prolisovaný česnek a minutu orestujte. Přidejte rýži a obalte každé zrníčko olejem.
  6. Vlijte víno a nechte při míchání vypařit.
  7. Přidejte nakrájenou brokolici a fazolky, zalijte pár naběračkami bujónu a nechte mírně probublávat.
  8. Jakmile ho rýže absorbuje, dolijte další vývar.
  9. Po 15 minutách vmíchejte mražený hrášek. Vařte, dokud nebude rýže měkká.
  10. Vmíchejte bylinky, máslo, lahůdkové droždí, citrónovou kůru a šťávu, čerstvě mletý pepř a ochutnejte. Chuť dolaďte.
  11. Servírujte posypané ořechy.
 

Recept bude skvěle fungovat s jakoukoli zeleninou. Rajčata, řepa, cukety, chřest, kukuřice… A jako třešnička na dortu jsou božská sušená rajčata.

Hlavní jídlo | Bez lepku | Bez sóji | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz