Rustikální focaccia

Rustikální focaccia

Fermentovaný italský chleba z pšeničného kvásku, který se skvěle hodí k polévkám, grilované zelenině či tofu, krémovým těstovinám, salátům apod.

minut
12
porcí
velká zapékací mísa

Při prvním pokusu rozhodně dodržte naprosto přesně všechny hmotnosti, časy a teploty.

Rustikální focaccia


 

Ingredience

hladká mouka “00” 181 g

hladká mouka T 550 423 g

voda 459 g

sůl 11 g

pšeničný kvásek 115 g

extra panenský olivový olej 12 g

 

 

Postup

  1. Dodržte typy mouky a přesně odvažte množství (i když se to zdá poněkud puntíčkářské)
  2. V kuchyňském robotu (s hákem) na nejnižší rychlost smíchejte vše kromě oleje, ten vynechte. (2 minuty na nejnižší rychlost, 5 minut na rychlost 2)
  3. 10 minut nechte těsto odpočívat.
  4. Poté zapněte mixér na nejnižší rychlost a postupně vlijte olej. Zrychlete na stupeň 2 a mixujte další minutu.
  5. Těsto vypadá hrbolatě a dost lepivě. Odolejte pokušení přidat mouku!
  6. V míse nebo jiné vhodné nádobě (ideální je plastová) těsto zakryjte a za 30 minut ho “přeložte”: namočte si hodně ruce. Chytněte těsto za jednu čtvrtinu (jakoby na jedné světové straně) a vytáhněte ho tak 30 cm nahoru. Pak jím jako peřinou zakryjte zbytek těsta na dně mísy. Proces zopakujte s každou světovou stranou. Poté mísu opět zakryjte.
  7. Za 30 minut proces vytažení zopakujte.
  8. A za dalších 30 minut ještě jednou.
  9. A naposledy znovu za dalších 30 minut. Tedy ho během 2 hodin vytáhnete 4x.
  10. Velkou hranatou zapékací mísu vydatně vymažte olejem.
  11. Po čtyřech vytaženích těsto přesuňte do zapékací mísy a na dně ho roztáhněte. pokud by se za pár minut stáhlo, znovu ho roztáhněte ke stranám mísy.
  12. Přes mísu přetáhněte fólii a nechte v pokojové teplotě 4-5 hodin fermentovat. (Nebo jako já zadělejte těsto k večeru a na noc si ho dejte do ložnice, kde máte zimu (je-li zima 🙂 bavíme se o takových 12-15 C. Nebo do lednice, pokud je léto)
  13. Až bude těsto připravené, rozehřejte troubu na 232 °C.
  14. Mezitím ozdobte focacciu cákanci oleje, rozmarýnem, solí, rajčátky, cibulí, olivami, vegan sýrem (naučím vás jich mnoho v kurzu na www.vegilove.cz) apod.
  15. Zapékací mísu vložte do dolní třetiny a pečte asi 30 minut, aby focaccia získala intenzivní barvu.
 

Při prvním pokusu rozhodně dodržte naprosto přesně všechny hmotnosti, časy a teploty.

Pečivo | Párty a oslavy | Grilování | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru | Bez sóji
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz