Rybízová symfonie

Rybízová symfonie

Možná jsem z něj tak odpálená, že je to vzácnost omezená na pár týdnů v létě. Ale věřte mi, že tohle těsto v kombinaci s čerstvým rybízem je něco neuvěřitelného. Já ho vždy vychladím v lednici. Kombinace kyselého rybízu ve studených soustech je úžasně osvěžující. V mandlích nechte pár větších kousků, které vám při skousnutí božsky křupnou. Stejně jako bude lahodně křupat žmolenka z kokosového oleje. Letos ho nepropásněte!

minut
60
porcí
plech

Určitě bude skvělá třeba kombinace jahody-rebarbora, angrešt, meruňky apod.

Pokud chcete žmolenku sypkou a ne křupavou, dejte mouky 160g, kokosáku a cukru 80g

Rybízová symfonie


 

Ingredience

TĚSTO (na plech)

povolený kokosový olej 100 g

řepkový olej 50g

třtinový cukr 130g

sůl špetka

mleté mandle 100g (sem tam hrubší kousky vítány)

sójová mouka 50g

špaldová mouka 100g

pohanková mouka 100g (nebo třeba ječná nebo pšeničná)

prášek do pečiva 1 sáček

vanilkový cukr 1 sáček

rostlinný jogurt 7 plných lžic a více dle potřeby (nebo část nahradit rostlinným mlékem)

 

ŽMOLENKA

tuhý kokosový olej z lednice 80g

mouka 100g

třtinový nebo kokosový cukr 80g (žmolenka bude tmavá podle barvy cukru)

 

RYBÍZ velká mísa

Postup

  1. Připravte rybíz rozebráním na kuličky a rychlým propráním ve vodě, dejte ho okapat a co nejvíc osušte utěrkou. Ideálně den předem.
  2. Rozehřejte troubu na 160°C.
  3. Vymažte plech nebo dvě koláčové formy a vysypejte je kukuřičnou strouhankou (nebo tím, co máte po ruce).
  4. Ve velké míse utřete oleje s cukrem do pěny.
  5. Vmíchejte suché ingredience a jogurt.
  6. Chcete nadýchané třené těsto, které lepí, ale neteče, je třeba ho roztírat.
  7. Rozetřete ho na plech a propíchejte vidličkou.
  8. Předpečte ho 15 minut v troubě.
  9. Mezitím připravte žmolenku rozdrobením všech ingrediencí, za mě to dělá sekáček na ořechy. Jen kokosák musí být opravdu tuhý, klidně z mrazáku.
  10. Po patnácti minutách vyndejte těsto z trouby a rozložte na něj tlustou vrstvu rybízu (aspoň 1 cm).
  11. Prosypejte žmolenkou a dejte péct na dalších 15-20 minut.
  12. Vyndejte, až budou zlaté okraje.
 

Určitě bude skvělá třeba kombinace jahody-rebarbora, angrešt, meruňky apod.

Pokud chcete žmolenku sypkou a ne křupavou, dejte mouky 160g, kokosáku a cukru 80g

Svačina | Dezert | Snídaně | Bez sóji
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz