Šátečky z křehkého těsta

Šátečky z křehkého těsta

Jedna z věcí, s níž mám spojenu babičku, je tvarohové těsto. Milovala ho a dělala nám z něj často koláče na plech a šátečky. Úplně stejně jako tvaroh se v tomto těstě chová hedvábné tofu. Určitě by šly i náplní z tofu naplnit, místo tvarohu. Já jsem zvolila povidla, ale sáhněte klidně po marmeládě, máku nebo ořechové nádivce.

minut
30
porcí
18

Z tohoto těsta jde i výborný štrůdl nebo koláč na plech s jablečnou náplní uprostřed.

Šátečky z křehkého těsta


 

Ingredience

Na 18 šátečků:

polohrubá (špaldová) mouka 250g

hedvábné tofu 150g

změklé rostlinné máslo 150g

špetka soli

vanilkový cukr (lze vynechat)

lžička moučkového cukru (lze vynechat)

citrónová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu

náplň: povidla, marmeláda, ořechová nádivka, maková nádivka…

Postup

  1. Tofu vyndejte z lednice a nechte na cedníku okapat v pokojové teplotě.
  2. Rozkrájejte a nechte na kuchyni změknout máslo.
  3. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. Ve fólii ho nechte aspoň hodinu odpočinout.
  4. Troubu rozehřejte na 175°C.
  5. Těsto rozválejte na 3 mm placku (přidávejte co nejméně mouky) a vykrajujte 10 cm kola.
  6. Doprostřed každého kola dejte plnou lžičku náplně a slepte stisknutím 4 protilehlé body (na všech světových stranách) na středu k sobě. Pevně zmáčkněte.
  7. Pečte asi 25 minut, dokud nemají na některých místech šátečky zlatý nádech. (Kontrolujte raději od 20. minuty)
  8. Volitelně ještě horké pocukrujte moučkovým cukrem.
 

Z tohoto těsta jde i výborný štrůdl nebo koláč na plech s jablečnou náplní uprostřed.

Dezert | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz