Sekaná

Sekaná

Recept na skvělou veganskou sekanou jsem hledala několik let. Nechtěla jsem ze sóji ani z hrachového “mletého masa”, ani z lepku v prášku, který se často používá. A ani z čočky. Voilá! Vytunila jsem úplně úžasnou variaci, kterou musíte zkusit. Užijte si jí stejně dobře v podobě burgerů, viz tipy

minut
120
porcí
8

Směs je skvělá i na burgery. Jen nahraďte majoránku oregánem a přidejte půlku pečené řepy. Možná i špetku chilli a grilovacího koření.

Sekaná


 

Ingredience

bulgur 350g (sušený)

žampióny 250g

vlašské ořechy 100g

tempeh marinovaný 200g

plechovka červených fazolí

červená cibule velká

česnek 8 stroužků

majoránka 3 lžičky sušené

sůl, čerstvě mletý pepř

česnekový prášek 1 lžička

cibulový prášek 2 lžičky

mletý kmín 1 lžička

Tamari 5 lžic a více

Shiitake pesto Živina 4 lžíce

lahůdkové droždí 1 lžíce

olivový olej dle potřeby

 

 

Postup

  1. Ideálně den předem uvařte ve slané vodě bulgur (chcete ho vychlazený, ne nutně studený) – volitelně přidejte do vody bobkový list a nové koření.
  2. Rozkrájejte najemno cibuli a žampióny. Cibuli poduste na oleji, až zesklovatí, přidejte žampiónu a půl lžičky soli a duste pod pokličkou do změknutí žampionu, asi 20 minut (případně podlijte malinko vodou)
  3. V sekáčku nasekejte ořechy s tempehem, česnekem a fazolemi.
  4. Ve velké míse smíchejte bulgur, žampióny, ořechy, tempeh, česnek, fazole, lahůdkové droždí, lžíci tamari, lžíci shiitake pesta, lžičku soli, a všechno koření.
  5. Vezměte si kuchyňské rukavice a pořádně směs rukama prohňácejte.
  6. Tyčovým mixérem 2/3 hmoty rozmixujte dohladka.
  7. Znovu rukama všechno propracujte a propojte rozmixované části s těmi hrubými.
  8. Ochutnejte. Směs vám už teď musí chutnat. Chuť dolaďte (víc pepře, česneku, tamari…)
  9. Uplácejte sekanou a položte ji na olejem potřený pečicí papír do zapékací mísy. Nechte alespoň hodinu stát, klidně přes noc v lednici (pod fólií).
  10. Potřete olejem a pečte na 150°C 30 minut.
  11. Mezitím smíchejte shiitake pesto se 4 lžícemi tamari a 2 lžícemi olivového oleje. Směsí potřete sekanou ze všech stran a vraťte do trouby.
  12. Snižte teplotu na 100°C a pečte ještě 15-20 minut.
  13. Před podáváním nechte 10-15 minut zchladnout, sekaná se bude lépe krájet. úžasná bude i studená druhý den.
 

Směs je skvělá i na burgery. Jen nahraďte majoránku oregánem a přidejte půlku pečené řepy. Možná i špetku chilli a grilovacího koření.

Hlavní jídlo | Vánoce | Párty a oslavy | Grilování | Bez lepku | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz