Easy peasy špízy

Easy peasy špízy

Vlastně to snad ani není recept. Je to “jen” grilovaná zelenina s tofu a polentou. Ale ten efekt! Na talíři nás baví a jsou ozdobou každého grilování i letního oběda. A těch pár minut navíc, které věnujete napichování na vidlice, za to stojí. Protože jíme i očima, ne?

minut
40
porcí
3-4

Zeleninu vybírejte podle svých preferencí, ale držte pestrost barev. Na podzimní špízy zkuste různé dýně, pastiňák, celer, mrkev apod. Na letní můžete zvolit ještě i kukuřici. Pokud chcete víc bílkovin, přidejte tofu nebo tempeh.

Easy peasy špízy


 

Ingredience

dýně máslová 2dcl hrnek kostek

červená řepa hrnek kostek

brambory 3 -4 ks

cibule červená 3-4 ks

cuketa hrnek kostek

paprika červená 1 ks

cherry rajčátka 15-20

tofu 1-2 bločky

polenta 60g

zakysaná smetana vegan 1 kelímek

(Dr.Oetker např.)

česnek 2 stroužky propasírované

olivový olej

sůl

pepř

grilovací koření

Postup

  1. Tofu vybalte a aspoň na 30 minut proložte utěrkami (vyměňujte), zvrchu zatěžte a vysušte tak přebytečnou vodu. Když si vzpomenete, udělejte to večer a tofu nechte odvodnit v lednici přes noc.
  2. 60g polenty uvařte podle návodu, jen dejte o 1/3 méně vody, než je doporučováno a přidejte trochu bujónu či sůl. Horkou kaši rozetřete v nejméně 0,5 cm vrstvě na velký talíř. Po zchladnutí rokrájejte rádýlkem na čtverečky, které budete později napichovat na jehlice.
  3. Smíchejte zakysanou smetanu s troškou soli a česnekem. Pokud je hustá, rozřeďte rostlinným mlékem. Potřebujete, aby šlá cákat přes špízy.
  4. Oloupejte a na větší kostky rozkrájejte brambory a dýni a 5 minut povařte doměkka. Vylovte a osušte.
  5. Oloupejte a na větší kostky rozkrájejte řepu. 5 minut ji povařte ve vodě po bramborách. Vylovte a osušte.
  6. Rozkrájejte zbylou zeleninu kromě rajčátek (cibuli na měsíčky).
  7. Ve velké míse všechnu zeleninu (i vařenou) prokápněte olivovým olejem a prosypejte grilovacím kořením a troškou soli navíc.
  8. Tofu rozkrájejte na kostičky, v misce prokápněte oliváčem a okořeňte. Nemíchejte se zeleninou, poničily by se kostky.
  9. Napichujte na vidlice a střídejte barvy: brambora, cibule, tofu, paprika, dýně, cuketa, rajčátko, polenta, řepa…
  10. Rozpalte gril a ogrilujte špízy.
  11. Každému je na talířy ozdobte cákanci zakysané smetany.
 

Zeleninu vybírejte podle svých preferencí, ale držte pestrost barev. Na podzimní špízy zkuste různé dýně, pastiňák, celer, mrkev apod. Na letní můžete zvolit ještě i kukuřici. Pokud chcete víc bílkovin, přidejte tofu nebo tempeh.

Hlavní jídlo | Párty a oslavy | Grilování | Bez lepku | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz