Strouhaný koláč

Strouhaný koláč

Nostalgie mládí! Tento koláč byl nedílnou součástí mého dětství a rozhodla jsem se ho nevzdat jen proto, že nechci jíst tvaroh a vajíčka. A jsem přesvědčená, že je moje vegan verze stejně dobrá, jako ta maminčina tradiční.

minut
60
porcí
24

Místo jablek zkuste cokoli šťavnatého, co rádi jíte z čokoládovou buchtou: třešňovou či rybízovou marmeládu, švestky, hrušky, švestková či hrušková povidla apod. U nás vedou jablka.

Strouhaný koláč


 

Ingredience

Na menší plech (cca 20 x 30 cm) nebo velkou dortovou formu

NA TĚSTO

hladká špaldová mouka 320 g

černé kakao 60 g (uberte, chcete-li světlejší koláč)

kukuřičný škrob 30 g

kypřící prášek 1/2 sáčku

vegan máslo (např. blok Rama rostlinná, Alsan, Naturli apod.)

javorový sirup 80 ml  (nebo čekankový, rýžový, datlový…)

 

TOFU TVAROH

bílé tofu bez příchuti 360 g

šťáva z jednoho velkého citrónu (nebo 2 malé)

kůra z 1/2 citrónu (nemáte-li bio citrón, dejte sušenou 1/2 lžičky)

špetka soli (vynechte, používáte-li solené máslo)

cukr třtinový světlý 3 lžíce (nebo vynechte pro verzi bez cukru)

vanilkový cukr s pravou vanilkou 1 sáček (neb pouze zrníčka vanilky)

 

PRO ŠŤAVNATOU DOKONALOST

jablka 4 větší

nebo oblíbená marmeláda sklenička či povidla

 

Postup

  1. Na těsto smíchejte v robotu suché ingredience, přidejte sirup a nadrobno nakrájené máslo a zpracujte v hladké, nelepivé těsto. Dejte ho do zip sáčku a šoupněte do mrazáku na 30 minut.
  2. Tofu vyjměte z obalu a trochu vysušte utěrkou. V mixéru ho rozmixujte se všemi ostatními přísadami na hladký krém. Cukr přidávejte postupně, podle své chuti. Máte-li hodně sladkou marmeládu, klidně ho vynechejte úplně. Pokud by krém byl moc hustý, přidejte lžic dvě rostlinného mléka.
  3. Rozehřejte troubu na 180°C.
  4. Vyndejte těsto z mrazáku. Polovinu nahrubo nastrouhejte na dno formy a lehce přitlačte, aby se povrch spojil.
  5. Budete-li používat marmeládu, rozetřete ji na těsto. Pokud jablko, ještě vydržte a přejděte k dalšímu kroku.
  6. Zalijte tofu krémem.
  7. Používáte-li jablka, nastrouhejte je nahrubo a vymačkejte z nich šťávu. (tu vypijte :-)). Nastrouhaná jablka rozprostřete přes tofu krém.
  8. Navrch nastrouhejte zbylé těsto a rozprostřete tak, aby komplet zakrylo náplň. Lehce přitlačte (koláč se pak lépe krájí).
  9. Pečte 40 minut na 180°C.
  10. Krájejte až po úplném vychladnutí.
 

Místo jablek zkuste cokoli šťavnatého, co rádi jíte z čokoládovou buchtou: třešňovou či rybízovou marmeládu, švestky, hrušky, švestková či hrušková povidla apod. U nás vedou jablka.

Dezert
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz