Nostalgie mládí! Tento koláč byl nedílnou součástí mého dětství a rozhodla jsem se ho nevzdat jen proto, že nechci jíst tvaroh a vajíčka. A jsem přesvědčená, že je moje vegan verze stejně dobrá, jako ta maminčina tradiční.

Místo jablek zkuste cokoli šťavnatého, co rádi jíte z čokoládovou buchtou: třešňovou či rybízovou marmeládu, švestky, hrušky, švestková či hrušková povidla apod. U nás vedou jablka.
Strouhaný koláč
Ingredience
Na menší plech (cca 20 x 30 cm) nebo velkou dortovou formu
NA TĚSTO
hladká špaldová mouka 320 g
černé kakao 60 g (uberte, chcete-li světlejší koláč)
kukuřičný škrob 30 g
kypřící prášek 1/2 sáčku
vegan máslo (např. blok Rama rostlinná, Alsan, Naturli apod.)
javorový sirup 80 ml (nebo čekankový, rýžový, datlový…)
TOFU TVAROH
bílé tofu bez příchuti 360 g
šťáva z jednoho velkého citrónu (nebo 2 malé)
kůra z 1/2 citrónu (nemáte-li bio citrón, dejte sušenou 1/2 lžičky)
špetka soli (vynechte, používáte-li solené máslo)
cukr třtinový světlý 3 lžíce (nebo vynechte pro verzi bez cukru)
vanilkový cukr s pravou vanilkou 1 sáček (neb pouze zrníčka vanilky)
PRO ŠŤAVNATOU DOKONALOST
jablka 4 větší
nebo oblíbená marmeláda sklenička či povidla
Postup
Místo jablek zkuste cokoli šťavnatého, co rádi jíte z čokoládovou buchtou: třešňovou či rybízovou marmeládu, švestky, hrušky, švestková či hrušková povidla apod. U nás vedou jablka.