Sváteční mandala

Sváteční mandala

Některá jídla z obyčejnosti pozvedne až správné načančání a kombinace. Přesně taková je tato mandala. Má tři části a každá sama za sebe bude průměrným jídlem. Ale spolu, hezky pohromadě servírované na jednom velkém talíři, udělají z obyčejného oběda sváteční. Schovejte si tento recept a vytáhněte se s ním před tchýní nebo přáteli. Postavte talíř doprostřed stolu a nechte všechny, ať si sami nabírají.

minut
30
porcí
4

Zeleninovou směs proměňujte podle sezóny a toho, co máte doma. Cukety, lilky, řepa, žampióny, zelené fazolky, květák…fantazii se meze nekladou. Bylinkami ji někdy řízněte do Indie nebo do Itálie či Mexika. A chcete-li, přidejte úplně doprostřed mandaly kopec vegan smetany smíchané se solí a česnekem.

Sváteční mandala


 

Ingredience

CIZRNA

cizrna plechovka nebo 250g uvařené

olivový olej 1 lžíce

sůl 1/2 lžičky

lahůdkové droždí 1 lžíce

kukuřičná strouhanka 2 lžíce

česnekový prášek 1/2 lžičky

oregáno 1 lžíce

 

ZELENINOVÁ SMĚS

česnek 4 stroužky

řapíkatý celer 1 stvol

pórek bílá část

mrkve 2

paprika červená 1 (nebo žlutá, zelená)

rajčata v plechovce 2 plechovky

lahůdkové droždí 1 lžíce

kokosový cukr 2 lžičky (nebo třtinový či normální)

francouzské bylinky nebo koření na ratatouille 1 lžíce

čerstvě mletý pepř

 

MRKVOVÉ HOBLINKY

mrkve 6 velkých

olivový olej

čerstvě mletý pepř

sůl 1/2 lžičky

Postup

  1. Rozehřejte troubu na 200°C. Sceďte cizrnu, nechte jí okapat a osušte. Pokud trpíte na nadýmání, oloupejte každé zrno. Vyplatí se to. Dejte ji menší zapékací mísy, zakápněte olivovým olejem, posolte, opepřete, posypejte oregánem, lahůdkovým droždím, česnekovým práškem a kukuřičnou strouhankou. 20 min pečte, občas promíchejte.
  2. Mezitím nadrobno rozkrájejte zeleninu a prolisujte česnek. Na velké rozpálené pánvi orestujte česnek, přidejte pórek, řapíkatý celer, sůl a koření a pár minut poduste. Vlijte rajčata, vmíchejte mrkev, papriku, lahůdkové droždí, cukr, prohřejte, ochutnejte a vylaďte chuť třeba i špetkou čili.
  3. Jako poslední škrabkou nebo spiralizérem nadělejte z mrkví tenké plátky. Vhoďte je do vroucí osolené vody a po dvou minutách sceďte. Promíchejte s olejem, solí a pepře.
  4. Naaranžujte ve třech soustředných kruzích na velký talíř a podávejte buď s kváskovým chlebem, nebo s bramborovými noky, pečenými bramborami apod.

 

 

 

Zeleninovou směs proměňujte podle sezóny a toho, co máte doma. Cukety, lilky, řepa, žampióny, zelené fazolky, květák…fantazii se meze nekladou. Bylinkami ji někdy řízněte do Indie nebo do Itálie či Mexika. A chcete-li, přidejte úplně doprostřed mandaly kopec vegan smetany smíchané se solí a česnekem.

Hlavní jídlo | Párty a oslavy | Bez lepku | Bez sóji | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz