Svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky

Nejdřív troška cukru na rtech, pak slastné křupnutí a nakonec rumem ovoněná ořechová náplň. Křehké, voňavé, božské. A už si berete si druhý, pak třetí, čtvrtý … za chvíli nezbyde ani jeden. Příště udělejte dvojtou porci!

minut
60
porcí
16

Nádivky z ořechů udělejte dvojnásobek a snězte jen tak. Protože jinak vás bude mrzet, že nemůžete ochutnávat.

Svatomartinské rohlíčky


 

Ingredience

TĚSTO:

hladká mouka 200g
veganské máslo 125g (Vegan blocks – jemně slané)
veganská zakysaná smetana 100g
(Planton kokosová nebo sójová Dr.Oetker)
kukuřičný škrob 1 lžč
vanilkový cukr 1 lžíce
sůl špetka (máte-li slané máslo, vynechte)

 

NÁPLŇ:

vlašské ořechy 90g mletých
moučkový cukr 40g
rostlinné mléko 50ml (ovesné, sójové…)
citrónová kůra 1 lžč
vanilkový cukr 1 lžč
rum lžička (nebo lžíce?)

 

Postup

  1. Máslo rozkrájejte na kostičky, přidejte ostatní ingredience a vytvořte hladké nelepivé těsto. Dejte ho ve fólii na hodinu do lednice.
  2. Mezitím si připravte náplň: v kastrůlku ohřejte mléko, rozpusťte cukr, vmíchejte citrónovou kůru a ořechy.
  3. 3 minuty povařte do zhoustnutí. Nechte zchladnout a vmíchejte rum.
  4. Předehřejte si troubu na 180°.
  5. Těsto rozdělte na 2 díly. Každý vyválejte na kruh o velikosti velké dortové formy.
  6. Každý kruh rozdělte od středu na 8 výsečí (trojúhelníků).
  7. Každý dílek potřete 1/16 náplně (asi lžička).
  8. Od širšího kraje ke středu stočte každý dílek do rohlíčku.
  9. Rohlíčky rozložte na plech s pečicím papírem a dejte péct na 30-35minut.
  10. Ještě teplé rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s trochou rumu a vanilkového cukru a pocukrujte moučkovým cukrem.
 

Nádivky z ořechů udělejte dvojnásobek a snězte jen tak. Protože jinak vás bude mrzet, že nemůžete ochutnávat.

Dezert | Vánoce | Párty a oslavy | Bez sóji
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz