Svíčková omáčka

Svíčková omáčka

Někdy je všech těch lehkých zeleninových jídel s rýží moc a bříško zatouží po vydatném prohřívacím jídle. Vegan verze svíčkové je špičková a neleží v žaludku celý den. Vykouzlete klasický český rodinný oběd. Třeba o svátcích na Štěpána.

minut
40
porcí
6

Místo tempehu podávejte s uzeným tofu. Pokud na tom vyloženě netrváte, vynechte jíšku. A ideálně si zeleninu naložte den předem, jako to dělávala maminka.

Svíčková omáčka


 

Ingredience

olej 3 lžíce

cibule velká

mrkve 3

petržele 2

celer 1/2

citrón 2

bobkový list 3

pepř 5 kuliček

nové koření 5 kuliček

třtinový nebo kokosový cukr 1 lžíce (vynechte, chcete-li)

bujón 2 hrnky

vegan smetana na vaření 1 krabička (ovesná, sójová)

vegan zakysaná smetana 1 krabička  (sójová)

umeocet 

lahůdkové droždí

brusinky 1 velká sklenička

smažený tempeh 2 bločky

Postup

  1. Zeleninu nakrájejte na malé kostičky.
  2. Ve velkém hrnci rozpalte olej a osmahněte zeleninu s kořením a cukrem.
  3. Přidejte 1 oloupaný citrón, nakrájený na kolečka.
  4. Podlijte bujónem a na mírném plameni vařte do změknutí.
  5. Vylovte bobkové listy a kuličky koření (případně i citrón – nebo ho v omáčce rozmixujte…)
  6. Vlijte smetany a krátce provařte.
  7. Rozmixujte dohladka.
  8. Dochuťte umeoctem, lahůdkovým droždím, pepřem, citrónem, solí, případně cukrem.
  9. Podávejte s brusinkami, kolečkem citrónu, houskovým knedlíkem a smaženým tempehem.
 

Místo tempehu podávejte s uzeným tofu. Pokud na tom vyloženě netrváte, vynechte jíšku. A ideálně si zeleninu naložte den předem, jako to dělávala maminka.

Hlavní jídlo | Bez lepku | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz