Švindl koláč

Švindl koláč

Tento koláč je naše rodinné dědictví po babičce. Milujeme ho tak moc, že už se ho naučil i můj skoro dospělý syn, který jinak v kuchyni nenajde měchačku a nepozná mouku od cukru. Já jsem ho předělala do vegan verze, což mu na chuti neubralo a přidalo mu na laskavosti. Proč se jmenuje “švindl”, nevím. Nevíme to nikdo. Každopádně si ho přivlastněte a udělejte z něj též poklad svého klanu. A na počest naší babičky mu nechte jeho jméno. Amen.

minut
40
porcí
16

Nasekejte do těsta (až nakonec) ořechy a (nebo) hořkou čokoládu. Nejvíc nám chutná studený z lednice.

Švindl koláč


 

Ingredience

polohrubá mouka 1,5 hrnku

jemně strouhaný sušený kokos  1/2 hrnku

(čerstvý, šťavnatý, ne vyschlý, starý)

cukr (ideálně kokosový) 1/2 hrnku

sójová mouka 2 lžíce

prášek do pečiva 1 sáček

jedlá soda 1 lžička

jablka nastrouhaná najemno 3ks střední

dětská přesnídávka malá sklenička

slunečnicový olej 1/2 hrnku

rostlinné mléko podle potřeby

vysokoprocentní čokoláda 1 tabulka

Postup

  1. Rozehřejte troubu na 160°C.
  2. Vymažte si velkou koláčovou formu.
  3. V míse smíchejte suché ingredience.
  4. Přidejte mokré ingredience včetně nastrouhaných jablek a promíchejte v těsto. Mléko přidávejte po lžících až podle toho, jak je potřeba. Těsto nesmí být řídké, jinak se srazí. Chceme spíš tužší, které neteče, je kypré a není suché. (Případně přidejte trošku mléka.)
  5. Ochutnejte a zkuste hned půlku nesníst.
  6. Přesuňte ho do formy a rozetřete. Těsto by se nemělo samo roztéct, vyžaduje pomoc stěrkou. Pokud ho máte řidší, možná se vám srazí.
  7. Pečte 20 minut, pak v troubě otočte druhou stranou dopředu a pečte 10 minut. Pak otestujte špejlí. Pokud je zlatý povrch a suchá špejle, máte hotovo. Jinak dopečte.
  8. Nechte vychladnout.
  9. Polijte rozpuštěnou čokoládou (vodní lázeň(vida nesmí pod čokoládou vařit), nalámaná tabulka čokolády)
 

Nasekejte do těsta (až nakonec) ořechy a (nebo) hořkou čokoládu. Nejvíc nám chutná studený z lednice.

Snídaně | Svačina | Dezert | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz