Tofu nadivoko

Tofu nadivoko

Dobře udělané tofu je dobrota. A jelikož je to cesta, jak vegani snědí dost kvalitních bílkovin a vápníku, jíme ho často. Tato divoká verze se inspiruje americkým Díkůvzdáním a zvěřinou. Počítejte s jedním bločkem na osobu a možná vám zbyde kousek k večeři.

minut
60
porcí
2

Tofu nadivoko


 

Ingredience

tofu 2 bločky

(ideálně Lunter, má nejvíc vápníku, je z Evropy a bez GMO)

MARINÁDA:

sójová omáčka 3 lžíce

citrónová šťáva z 1/2 citrónu

česnekový prášek 1 lžička

čili 1/2 lžičky

hořčice 1 lžička

bobkové listy 2

nové koření 5 kuliček

javorový sirup 1 lžíce

česnek 3 stroužky propasírované

cibulový prášek 1 lžička

uzená paprika 2 lžičky

lahůdkové droždí 2 lžíce

olivový olej 1 lžíce

POLEVA

kokosový cukr 3 lžíce

(nebo třtinový a přinejhorším obyčejný)

hořčice kremžská 2 lžičky

hřebíček 30-40 ks

Postup

  1. Ráno předem (o den dřív) vyndejte tofu z obalu a celé dejte mezi utěrky (papírové nebo bavlněné bez aviváže). Zavřete mezi talíře/prkýnka a zatižte alespoň na 1 hodinu závažím (třeba moukou apod.), ideálně do večera v lednici. Utěrky několikrát vyměňte, alespoň zkraje.
  2. Vysušené tofu propíchejte po celém povrchu párátkem. Z vrchní strany každý bloček několikrát šikmo ozdobně nařízněte (mělce).
  3. Ingredience na marinádu smíchejte ve skleničce a protřepejte. Tofu opatrně vložte do zipového pytlíku (nebo do misky), přelijte marinádou, uzavřete a opatrně protřepte (nepoškoďte tofu). Dejte na noc marinovat do lednice.
  4. Druhý den hodinu před obědem: zahřejte troubu na 180°C.
  5. Tofu vyndejte ze sáčku a položte do zapékací misky nařezanou vrstvou nahoru. Do každého naříznutého křížku zamáčkněte hřebíček. Jeho vůni později velmi oceníte.
  6. Dejte do trouby a pečte 20 minut.
  7. Mezitím smíchejte cukr a hořčici a dejte na 15 vteřin do mikrovlnky, aby vznikla omáčka.
  8. Potřete tofu a vraťte ho do trouby na 10 minut.
  9. Znovu potřete tofu a pečte dalších 20 minut.
  10. Podávejte s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami a kopou salátu.
 
Hlavní jídlo | Vánoce | Bez lepku | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz