Turecký jablečný koláč

Turecký jablečný koláč

Krásný a lahodný. Jeden z nejlepších jablečných dezertů, co znám. Skvěle ladí k vanilkové zmrzlině, kterou rovněž najdete u mě na webu.

minut
30
porcí
12

Podávejte s vanilkovým krémem/horkým pudinkem či vanilkovou zmrzlinou (recept na jednu úžasnou je zde na webu)

Turecký jablečný koláč


 

Ingredience

TĚSTO

hladká mouka 270 g (např. špaldová)

sójová mouka 30 g (pro verzi bez sóji nahraďte škrobem)

rostlinný jogurt 50 g

kypřící prášek 1 sáček (5 g)

vanilkový cukr 1 sáček

rostlinný olej 50 ml

moučkový třtinový cukr 40 g

veganské máslo 100 g

 

NÁPLŇ

jablka 3 větší

voda 50 ml

třtinový cukr 100 ml

vlašské ořechy sekané na čtvrtky, cca 100 ml

mletá skořice 1/2 lžičky

 

12 polovin vlašských ořechů na ozdobu

Postup

  1. Všechny ingredience na těsto kromě mouky dejte do mixéru a vyšlehejte do pěny. Poté zapracujte mouku na hladké, nelepivé těsto  a dejte ve fólii do lednice. Nechte ho odpočinout klidně i přes noc.
  2. Na náplň rozkrájejte (oloupejte) jablka, dejte je do rendlíku, zalijte vodou, zasypejte cukrem, promíchejte a za stálého míchání začněte vařit, dokud se nevyvaří prakticky všechna voda. Vmíchejte skořici a ořechy a nechte trochu zchladnout.
  3. Rozehřejte troubu na 170°C.
  4. Těsto rozválejte na velký kulatý plát, asi 3-4 mm silný. (budete potřebovat podsypávat moukou). Vyřízněte z něj co největší kolo (asi 26 cm) tak, aby vám zbyly okraje asi 3 cm, které odkrojíte, zmačkáte do hroudičky a dáte na chvíli do mrazáku.
  5. Kruh těsta překlopte na pečicí papír a po obvodu nařízněte na 12 dílků (zářezy v délce asi 3 cm).
  6. Do středu kruhu přendejte jablečno-ořechovou hmotu a rozprostřete ji po středu, jen k začátkům nákrojů.
  7. Nákroje ohněte ozdobně směrem ke středu a každý přitlačte polovinou ořechu.
  8. Odložený zbytek těsta vyndejte z mrazáku a na hrubém struhadle nastrouhejte přes jablečný střed koláče.
  9. Pečte 15-20 minut do lehce zlatova.
  10. Vychladlé můžete pocukrovat.
 

Podávejte s vanilkovým krémem/horkým pudinkem či vanilkovou zmrzlinou (recept na jednu úžasnou je zde na webu)

Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz