Miluju tvarohové koláče. Skvělý dělala pražská babička a skladovala ho v lednici. Ledový chutnal úžasně. Jenže ten tvaroh… Tak jsem její recept zveganizovala a výsledek je 🔝 Kromě ovoce doporučuju zkusit maminčinu verzi s ořechy. Za mě snad ještě lahodnější kombo.

Místo ovoce či ořechů pokapejte tvaroh marmeládou.
Tvar*h*vý koláč
Ingredience
TĚSTO
1 hrnek = malý na espresso = 80 ml (na malou koláčovou formu)
rostlinný jogurt 2 hrnky
třtinový cukr 1 hrnek
olej 1 hrnek (nejlépe půl na půl řepkový a slunečnicový)
mouka 2 hrnky (třeba 1 pohanková, 1 špaldová)
prášek do pečiva 1 sáček
TOFU TVAROH
bílé tofu bez příchuti 180 g
kokosové mléko 4 lžíce (tuhá část) – můžete vynechat nebo použít vegan cream cheese
šťáva z jednoho citrónu
kůra z 1/2 citrónu (nemáte-li bio citrón, dejte sušenou 1/2 lžičky)
špetka soli
cukr třtinový světlý 2-3 lžíce (nebo vynechte pro verzi bez cukru)
vanilkový cukr s pravou vanilkou 1 sáček (neb pouze zrníčka vanilky)
škrob kukuřičný 1 lžíce
ŽMOLENKA
mouka 1 hrnek
vegan máslo 1/2 hrnku
cukr 1/2 hrnku
OVOCE NEBO NAMOČENÉ VLAŠSKÉ OŘECHY (2 hrnky, podle nichž jste měřili těsto)
Postup
Místo ovoce či ořechů pokapejte tvaroh marmeládou.