Tvar*h*vý koláč

Tvar*h*vý koláč

Miluju tvarohové koláče. Skvělý dělala pražská babička a skladovala ho v lednici. Ledový chutnal úžasně. Jenže ten tvaroh… Tak jsem její recept zveganizovala a výsledek je 🔝 Kromě ovoce doporučuju zkusit maminčinu verzi s ořechy. Za mě snad ještě lahodnější kombo.

minut
45
porcí
12

Místo ovoce či ořechů pokapejte tvaroh marmeládou.

Tvar*h*vý koláč


 

Ingredience

TĚSTO

1 hrnek = malý na espresso = 80 ml (na malou koláčovou formu)

rostlinný jogurt 2 hrnky

třtinový cukr 1 hrnek

olej 1 hrnek (nejlépe půl na půl řepkový a slunečnicový)

mouka 2 hrnky (třeba 1 pohanková, 1 špaldová)

prášek do pečiva 1 sáček

 

TOFU TVAROH

bílé tofu bez příchuti 180 g

kokosové mléko 4 lžíce (tuhá část) – můžete vynechat nebo použít vegan cream cheese

šťáva z jednoho citrónu

kůra z 1/2 citrónu (nemáte-li bio citrón, dejte sušenou 1/2 lžičky)

špetka soli

cukr třtinový světlý 2-3 lžíce (nebo vynechte pro verzi bez cukru)

vanilkový cukr s pravou vanilkou 1 sáček (neb pouze zrníčka vanilky)

škrob kukuřičný 1 lžíce

 

ŽMOLENKA

mouka 1 hrnek

vegan máslo 1/2 hrnku

cukr 1/2 hrnku

 

OVOCE NEBO NAMOČENÉ VLAŠSKÉ  OŘECHY (2 hrnky, podle nichž jste měřili těsto)

 

Postup

  1.  Připravte formu na pečení (vymazat, vysypat) a rozehřejte troubu na 180°C.
  2. Omyjte a rozkrájejte ovoce nebo přelijte ořechy vroucí vodou (ideálně máčejte několik hodin předem).
  3. Smícháním všech ingrediencí vytvořte žmolenku (použijte sekáček nebo prsty) a dejte ji do lednice.
  4. Tofu vyjměte z obalu a trochu vysušte utěrkou. V mixéru ho rozmixujte se všemi ostatními přísadami na hladký krém. Cukr přidávejte postupně, podle své chuti. Máte-li hodně sladké ovoce, klidně ho vynechejte úplně.
  5. Na těsto prošlehejte v míse metličkou do pěny olej, cukr a jogurt.
  6. Vmíchejte mouku a prášek do pečiva.
  7. Kypré těsto přesuňte do formy, rozetřete, potřete tofu tvarohem, poklaďte ovocem a posypejte drobenkou.
  8. Pečte 40-50 minut (s mraženým ovocem déle)
  9. Skladujte v lednici. Ledový tvaroh je úžasně osvěžující.
 

Místo ovoce či ořechů pokapejte tvaroh marmeládou.

Dezert | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz