Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou pro mě Vánoce. Toto těsto je perfektní a žloutky mu ani trochu nechybí. Špaldová mouka místo pšeničné a třtinový moučkový cukr místo běžného se postarají o dokonalost.

minut
90
porcí
130

Rohlíčky můžete v cukru celé obalit. Já jím však radši šetřím a jen ozdobně posypu. I tak sníme cukru o svátcích víc než dost.

Vanilkové rohlíčky


 

Ingredience

TĚSTO
špaldová mouka hladká 300 g
mleté lískové ořechy 100g (nebo vlašáky, pistácie, pekany či mandle)
moučkový třtinový cukr 80 g (mají v DM nebo v mixéru zpráškujte třtinový krystal)
sáček vanilkového cukru s pravou vanilkou
vegan máslo 200 g
mletá skořice 1/2 lžičky nebo citrónová kůra (lze vynechat)
špetka soli
POPRAŠEK
moučkový třtinový cukr 120 g (mají v DM nebo v mixéru zpráškujte třtinový krystal)
sáček vanilkového cukru s pravou vanilkou
mletá skořice 1/2 lžičky nebo citrónová kůra (lze vynechat)

Postup

  1. Máslo rozkrájejte a nechte změknout v pokojové teplotě.
  2. Mouku načechrejte přesátím.
  3. Všechny ingredience dejte do robota z zpracujte hladké nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a alespoň 2 hodiny nechce odpočinout. Já většinou čekám i den dva, než mám čas.
  4. Troubu rozehřejte na 170°C.
  5. Z těsta tvořte stejně velké rohlíčky (podle velikosti jich budete mít 50 nebo 140…) – ideálně udělejte stejně velké kuličky a z nich teprve rohlíčky.
  6. Pečte 9 minut dozlatova. Zkontrolujte o chlup dříve, ať je nepřipálíte. Každá trouba je jiná.
  7. Po vytažení z trouby nechte zchladnout.
  8. Smíchejte cukry na posypání a přidejte skořici či citrónovou kůru (podle toho, co jste dali těsta). Vlažné rohlíčky lehce poprašte.
 

Rohlíčky můžete v cukru celé obalit. Já jím však radši šetřím a jen ozdobně posypu. I tak sníme cukru o svátcích víc než dost.

Vánoce | Bez sóji
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz