Vanilkový dort

Vanilkový dort

Udělat veganský dort není žádný problém! Rozhodně není třeba se toho bát! Takže s chutí do toho, protože tento vanilkový s pudinkovým krémem a lesním ovocem je naprostý skvost. Božsky vláčný a chuťově plný. Kromě toho, že je vegan, neobsahuje ani žádné stopy sóji.

minut
60
porcí
8

Čoko verze: použijte čokoládový pudink a do těsta 2 lžíce kakaa

Jahodová verze: použijte jahodový pudink a místo části mléka do těsta 3 lžíce šťávy z řepy/ostružin pro růžový dort.

Fantazii se meze nekladou, hrajte si.

pozn. foto zcela výjimečně není moje. Dort se snědl dřív, než byla možnost ho vyfotit. Co nejdřív ho upeču znovu a nafotím sama. Prozatím inspirace od Domestic Gothess.

Vanilkový dort


 

Ingredience

KORPUS

rostlinné mléko 360 ml (ovesné, mandlové, kokosové)

mouka 280g

bílý vinný ocet (jablečný ocet a přinejhorším citrón) 1 a 1/2 lžičky

moučkový cukr 250g

vanilkový extrakt 1 lžíce

olej (slunečnicový, řepkový…) 100g

rostlinný jogurt 50g (pro verzi bez sóji jogurt kokosový, rýžový, ovesný apod.)

kukuřičný škrob 30g

pečící soda 1 lžička

prášek do pečiva 1 lžička

 

KRÉM

rostlinné mléko 400 ml (ovesné, mandlové, rýžové)

vanilkový puding prášek 1 sáček

moučkový cukr 2 lžíce a dále dle chuti

vegan máslo (pevné, ne mazací margarín) 200g

 

OZDOBA

drobné ovoce dle chuti – maliny, borůvky, rybíz, jahody – alespoň 300g

malinová či jahodová marmeláda (není nutná)

Postup

OZDOBA

  1. Pokud nemáte ovoce ze zahrady, ale kupované, omyjte ho a nechte dobře oschnout na papírových utěrkách.

KRÉM

  1. Máslo rozkrájejte a nechte v pokojové teplotě změknout.
  2. Podle návodu uvařte puding, ale pouze ve 400 mléka, nechte pár minut zchladnout (míchejte), aby nebyl vroucí a poté natěsno překryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  3. Až bude mít pudink a máslo stejnou teplotu, vyšlehejte je s moučkovým cukrem na krém. Vychlaďte v lednici a znovu našlehejte.

KORPUS

  1. Rozehřejte troubu na 180°C.
  2. Do malé dortové formy vložte pečící papír.
  3. Dejte do mixéru tekuté ingredience a prošlehejte je.
  4. V míse smíchejte suché ingredience a postupně je zašlehejte k tekutým, až vznikne hladké těsto. Ani řídké, ani husté.
  5. Nalijte do formy a pečte 45 minut, otestujte špejlí a případně dopečte. Nechte úplně zchladnout.
  6. Studený dort rozřízněte (jednou či dvakrát).
  7. Vrstvy potřete marmeládou (lze vynechat) a krémem, případně lehce posypejte malými kousky ovoce.
  8. Postupně slepte vrstvy k sobě a potřete krémem ze všech stran.
  9. Navrch nazdobte ovoce.
 

Čoko verze: použijte čokoládový pudink a do těsta 2 lžíce kakaa

Jahodová verze: použijte jahodový pudink a místo části mléka do těsta 3 lžíce šťávy z řepy/ostružin pro růžový dort.

Fantazii se meze nekladou, hrajte si.

pozn. foto zcela výjimečně není moje. Dort se snědl dřív, než byla možnost ho vyfotit. Co nejdřív ho upeču znovu a nafotím sama. Prozatím inspirace od Domestic Gothess.

Dezert | Vánoce | Velikonoce | Párty a oslavy | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz