Nebesky nadýchaná nebo hutnější a těžší? O adventu jich vždy upeču několik a ani jedna není stejná jako ta předchozí. Rozhoduje mouka. Ale většinou je báječná. Do kynutého těsta nepotřebujete vejce. Není tedy problém mít i vegan vánočku.
Najděte si youtube návod na pletení z 8 dílů, vánočku tak ochráníte před sesunutím.
Vánočka
Ingredience
velmi kvalitní hladká mouka ( “dvounulka”, výběrová nebo na kynutá těsta) 250g
velmi kvalitní polohrubá mouka 250g
tučná sójová mouka 3 lžíce
rostlinné máslo / margarín (např. Flóra rostlinná omega-3, omega-6 bez palmového oleje) 100g
třtinový cukr 80g
vanilkový cukr 1 sáček
rostlinné mléko 200 ml + mléko na kvásek
čerstvé droždí 30g (pozor, ne Fala – obsahuje méně kvasinek, na kynutou vánočku se nehodí)
citrónová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu (nebo 1/2 lžičky sušené)
muškátový oříšek najemno nastrouhaná asi 1/3 jednoho oříšku
špetka soli
rozinky namočené do rumu a teplé vody, okapané 50g
mandle bez slupky na ozdobu
Postup
Najděte si youtube návod na pletení z 8 dílů, vánočku tak ochráníte před sesunutím.