Vánočka

Vánočka

Nebesky nadýchaná nebo hutnější a těžší? O adventu jich vždy upeču několik a ani jedna není stejná jako ta předchozí. Rozhoduje mouka. Ale většinou je báječná. Do kynutého těsta nepotřebujete vejce. Není tedy problém mít i vegan vánočku.

minut
200
porcí
20

Najděte si youtube návod na pletení z 8 dílů, vánočku tak ochráníte před sesunutím.

Vánočka


 

Ingredience

velmi kvalitní hladká mouka ( “dvounulka”, výběrová nebo na kynutá těsta) 250g

velmi kvalitní polohrubá mouka 250g

tučná sójová mouka 3 lžíce

rostlinné máslo / margarín (např. Flóra rostlinná omega-3, omega-6 bez palmového oleje) 100g

třtinový cukr 80g

vanilkový cukr 1 sáček

rostlinné mléko 200 ml + mléko na kvásek

čerstvé droždí 30g (pozor, ne Fala – obsahuje méně kvasinek, na kynutou vánočku se nehodí)

citrónová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu (nebo 1/2 lžičky sušené)

muškátový oříšek najemno nastrouhaná asi 1/3 jednoho oříšku

špetka soli

rozinky namočené do rumu a teplé vody, okapané 50g

mandle bez slupky na ozdobu

Postup

  1. Namočte rozinky přes noc do vody s rumem, pak nechte dobře okapat.
  2. Všechny ingredience vyndejte s předstihem z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Máslo rozpusťte a ujistěte se, že je pouze vlažné, než půjde do těsta.
  3. Z části mléka rozdělejte kvásek (vlažné mléko, troška cukru a mouky, rozdrobené droždí, 10 minut nechat probouzet).
  4. Ve větší míse promíchejte mouky, cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek. Načechrejte přesátím.
  5. Do zadělávací mísy robota přesuňte mouku. Udělejte do ní důlek, vlijte kvásek, zbytek mléka a teprve nakonec rozpuštěné máslo.
  6. Zapněte robota s hnětacím nástavcem na nejmenší rychlost a 10 minut nechte těsto hníst, aby se aktivovala vlákna lepku a těsto lépe kynulo. Je-li těsto příliš tuhé, přikápněte po lžících mléko. Nakonec by těsto mělo být hladké a nelepivé.
  7. Vytvořte z těsta kouli a zlehounka ji posypejte moukou. Vložte do mísy na kynutí, zakryjte, aby těsto neoschlo a dejte na teplé místo alespoň na hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  8. Po vykynutí vpracujte do těsta okapané/osušené rozinky a mandle.
  9. Rozhodněte se, z kolika dílů budete vánočku plést a těsto přesně odvažte na stejné kousky.
  10. Upleťte vánočku, potřete ji teplým mlékem s tukem a ozdobte mandlemi. Nechte ještě asi hodinu kynout.
  11. Pečte 5 minut na 180°C a dopékejte asi 40 minut na 150°C.
 

Najděte si youtube návod na pletení z 8 dílů, vánočku tak ochráníte před sesunutím.

Snídaně | Dezert | Vánoce | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz