Vegančiči

Vegančiči

Často jíme thajskou, mexickou, italskou, indickou nebo čínskou kuchyni. Plus mnoho jiných z celého světa, jako je řecká, izraelská či bhútánská. A někdy to proložím něčím ze školní jídelny. Z nostalgie. Čevabčiči je původem z balkánu a znamená “kebabíček”. Dělám ho z tempehu a špaldové pšenice a kvůli české klasické verzi tohoto pokrmu ho servíruju s cibulí a kyselými okurkami.

minut
60
porcí
cca 16 šišek

Čerstvě upečené jsou velmi křehké. Po zchladnutí se zpevní.

Na Balkáně se čevabčiči podává s ajvarem (pálivá pasta z pečených paprik).

Vegančiči


 

Ingredience

ČEVABČIČI

tempeh smažený 200g balení

velká cibule

špaldová pšenice 150g sušené

olivový olej nebo vegan máslo (já používám svou značku VEGINO) 2 lžíce

červená paprika 1 lžička

uzená paprika 1/2 lžičky

sušený česnek 1 lžička

čili 1/2 lžičky

saturejka 1 lžička

pepř 1/2 lžičky

sůl 1 lžička a dále dle potřeby

kukuřičná strouhanka dle potřeby

rostlinné máslo nebo olej na potření šišek

 

OBLOHA

kyselé okurky

červená cibule

kečup

vegan majonéza

 

 

Postup

  1. Den předem špaldu promyjte a nechte v čisté vodě naklíčit do druhého dne. Pokud nemáte čas, nevadí, ale bude se déle vařit.
  2. V den D uvařte špaldu ve slané vodě doměkka, trvá to nejméně 20 minut.
  3. Poté ji dejte do mixéru s trochou olivového oleje nebo vegan másla, případně kapkou vody a rozmixujte. Můžete v ní nechat kousky. Bude lepit a bude kompaktní a mazlavá. Mixéru se to nelíbí, pozor, ať ho nezavaříte. Dejte zchladnout.
  4. Když se špalda vaří, oloupejte a nasekejte nadrobno cibuli. Na rozpuštěném másle ji poduste, až zprůhlední. Přidejte koření a prohřejte. Zchlaďte.
  5. Tempeh nasekejte nadrobno v sekáčku nebo nastrouhejte.
  6. Rozehřejte troubu na 180°C nebo pánev na smažení s olejem.
  7. Vše na čevabčiči smíchejte v těsto, které už by nemělo příliš lepit. Pokud lepí moc, vsypte trochu kukuřičné strouhanky. Ochutnejte a případně dosolte a dokořeňte.
  8. Tvořte šišky a obalujte je ve strouhance.
  9. Vyskládejte je na pečicí papír a potřete olejem nebo rozpuštěným máslem. Pečte 15 minut. Poté otočte a znovu potřete máslem a ještě 10 minut dopečte.
  10. Podávejte s cibulí, kyselými okurkami a bramborami, jak to známe ze školní jídelny.
 

Čerstvě upečené jsou velmi křehké. Po zchladnutí se zpevní.

Na Balkáně se čevabčiči podává s ajvarem (pálivá pasta z pečených paprik).

Hlavní jídlo | Bez lepku | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Komentáře
Gaba Dizdal

Ahoj Míšo, je potřeba ta spaldova pšenice nebo ji jde něčím nahradit treba spaldovou moukou?
díky
Gaba

Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz