Vegančiči

Vegančiči

Často jíme thajskou, mexickou, italskou, indickou nebo čínskou kuchyni. Plus mnoho jiných z celého světa, jako je řecká, izraelská či bhútánská. A někdy to proložím něčím ze školní jídelny. Z nostalgie. Čevabčiči je původem z balkánu a znamená “kebabíček”. Dělám ho z tempehu a špaldové pšenice a kvůli české klasické verzi tohoto pokrmu ho servíruju s cibulí a kyselými okurkami.

minut
60
porcí
cca 16 šišek

Čerstvě upečené jsou velmi křehké. Po zchladnutí se zpevní.

Na Balkáně se čevabčiči podává s ajvarem (pálivá pasta z pečených paprik).

Vegančiči


 

Ingredience

ČEVABČIČI

tempeh smažený 200g balení

velká cibule

špaldová pšenice 150g sušené

olivový olej nebo vegan máslo (já používám svou značku VEGINO) 2 lžíce

červená paprika 1 lžička

uzená paprika 1/2 lžičky

sušený česnek 1 lžička

čili 1/2 lžičky

saturejka 1 lžička

pepř 1/2 lžičky

sůl 1 lžička a dále dle potřeby

kukuřičná strouhanka dle potřeby

rostlinné máslo nebo olej na potření šišek

 

OBLOHA

kyselé okurky

červená cibule

kečup

vegan majonéza

 

 

Postup

  1. Den předem špaldu promyjte a nechte v čisté vodě naklíčit do druhého dne. Pokud nemáte čas, nevadí, ale bude se déle vařit.
  2. V den D uvařte špaldu ve slané vodě doměkka, trvá to nejméně 20 minut.
  3. Poté ji dejte do mixéru s trochou olivového oleje nebo vegan másla, případně kapkou vody a rozmixujte. Můžete v ní nechat kousky. Bude lepit a bude kompaktní a mazlavá. Mixéru se to nelíbí, pozor, ať ho nezavaříte. Dejte zchladnout.
  4. Když se špalda vaří, oloupejte a nasekejte nadrobno cibuli. Na rozpuštěném másle ji poduste, až zprůhlední. Přidejte koření a prohřejte. Zchlaďte.
  5. Tempeh nasekejte nadrobno v sekáčku nebo nastrouhejte.
  6. Rozehřejte troubu na 180°C nebo pánev na smažení s olejem.
  7. Vše na čevabčiči smíchejte v těsto, které už by nemělo příliš lepit. Pokud lepí moc, vsypte trochu kukuřičné strouhanky. Ochutnejte a případně dosolte a dokořeňte.
  8. Tvořte šišky a obalujte je ve strouhance.
  9. Vyskládejte je na pečicí papír a potřete olejem nebo rozpuštěným máslem. Pečte 15 minut. Poté otočte a znovu potřete máslem a ještě 10 minut dopečte.
  10. Podávejte s cibulí, kyselými okurkami a bramborami, jak to známe ze školní jídelny.
 

Čerstvě upečené jsou velmi křehké. Po zchladnutí se zpevní.

Na Balkáně se čevabčiči podává s ajvarem (pálivá pasta z pečených paprik).

Hlavní jídlo | Bez lepku | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz