Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

I bez vajíček lze mít nutričně hodnotnou a lahodnou nádivku! Tenhle recept je skvělý, protože v něm není bílá houska, ale jáhly, tofu a tempeh a k tomu hora divokých bylin. Výborně drží, dá se tedy po vychladnutí krájet na kostky.

minut
25
porcí
8

Pro verzi bez sóji použijte místo tofu a tempehu seitan nebo jiné vegan “maso”.

Pokud nemáte divoké byliny, použijte kopu pažitky a zelené cibulky, případně bio kedlubnové listí.

Velikonoční nádivka


 

Ingredience

Na velký pekáč:

jáhly 400g sušených

voda na jejich uvaření (cca 750 ml)

tofu uzené na bukovém dřevě 100g

tempeh 200g (já dávám marinovaný, ale můžete opět uzený)

cibule

mrkev

velká kopa divokých bylin (kopřiva, bršlice, popenec, ptačinec, orsej (pouze před květem!), mladá pampeliška aj., případně kadeřávek, pažitka, cibulka…)

kurkuma 1/2 lžičky

sůl kala namak 1/2 lžičky a dále dle chuti (nebo jiná sůl, ale tato voní po vejcích)

muškátový květ 1/4 lžičky

pepř 1/4 lžičky

Postup

  1. Jáhly zalijte vroucí vodou a nechte stát. Po 5 minutách propláchněte a zopakujte. Tím se zbavíte případné hořkosti. Následně jáhly uvařte na skus dle návodu v osolené vodě (nerozvařte je na kaši!).
  2. Tempeh a tofu rozkrájejte na kostičky. Byliny nasekejte nahrubo. Mrkev nahrubo nastrouhejte.
  3. Nadrobno nakrájenou cibuli poduste na olivovém oleji, přidejte kurkumu, muškátový oříšek, pepř a prohřejte. Zakápněte sójovkou.
  4. Vmíchejte tofu a tempeh.
  5. Na pánev vhoďte mrkev a byliny, promíchejte, vypněte sporák a nechte byliny zavadnout zbytkovým teplem.
  6. Vmíchejte jáhly a sůl kala namak a dobře propojte mícháním. Ochutnejte a dochuťte dle sebe.
  7. Přendejte do vymazaného pekáče a dobře utlačte rukou nebo obracečkou. Chcete, aby směs byla pevná, povrch hladký.
  8. 15 minut zapékejte na 150°C, poté nechejte zchladnout do vlažna. Takto půjde nádivka perfektně krájet na kostky.
 

Pro verzi bez sóji použijte místo tofu a tempehu seitan nebo jiné vegan “maso”.

Pokud nemáte divoké byliny, použijte kopu pažitky a zelené cibulky, případně bio kedlubnové listí.

Hlavní jídlo | Velikonoce | Bez lepku | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Komentáře
Michal

Musím Vás upozornit že toto je naprostá kravina. Seitan je čistý lepek. Jako snad nejsou lidi hloupí a neposlechnou. Tofu a tempeh je pouze ze sóji. Který neobsahuje lepek. “Pro bezlepkovou verzi použijte místo tofu a tempehu seitan nebo jiné vegan “maso”.”

Michaela Levíčková

Díky, to byl úplný překlep, mělo to být “pro verzi vez sóji”, opraveno

Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz