Žervé

Žervé

Gervais chutná snad všem. Tohle veganské taky. Je jemné, svou chutí se hodí ke všemu, nikoho neurazí a většinou ani nenadchne. Je to totiž jedna z těch neutrálních pomazánek, které někdy potřebujeme, když se přejíme všeho ostatního. Výživově je velmi hodnotné, plné bílkovin a u nás sem tam velmi žádané. Určitě ho zkuste! (Je ideálním jídlem po tréninku.)

minut
10
porcí
2

Žervé


 

Ingredience

mungo klíčky 100g

kešu ořechy 15g

ovesné nebo sójové mléko 2 lžíce a dle potřeby (neslazené!)

citrónová šťáva z 1/2 citrónu

olivový olej 1 lžička

sůl 1/2 lžičky

lahůdkové droždí 1 lžíce

pepř

pažitka

 

Postup

  1. 50g suchých mungo fazolí na den namočte do vody. Proplachujte. Druhý den promyjte a dejte na talířek naklíčit, občas oroste nebo propláchněte na sítku. Třetí den můžete použít na pomazánku. Nebo kupte naklíčené mungo výhonky a rovnou použijte 100g.
  2. Den předem namočte kešu. Když zapomenete, přelijte je na 15 minutu vroucí vodou.
  3. Mungo klíčky uvařte ve slané vodě doměkka, asi 20 minut.
  4. Tyčovým mixérem rozmixujte vše kromě pažitky dohladka. Pokud je třeba přidejte další mléko. Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem, citrónem.
  5. Vmíchejte nakrájenou pažitku (nebo vynechte).  A máte hotovo.
 
Svačina | Pomazánka | Párty a oslavy | Bez lepku | Bez sóji | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz